Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Στις διεργασίες που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση προσθέτων οφείλεται η νέα ένταση που δημιουργήθηκε στη βιομηχανία αλλαντικών. Τα ευρήματα που ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, σε αλλαντικά γνωστών βιομηχανιών, μέχρι την 1η Ιουνίου δε θα είχαν δημιουργήσει κανένα  πρόβλημα. Από την ημερομηνία αυτή και πέρα όμως βάση του ισχύοντος κανονισμού Ε.Ε. 1129/2011,η χρωστική Ε120 ή «καρμίνιο» δεν επιτρέπεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων, μεταξύ των άλλων και στα αλλαντικά.

Οι ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης ουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία τυπική εφαρμογή του άνω κανονισμού, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πριν από δύο μήνες. Η Ε 120 είναι μία ουσία που επιτρέπεται σε αλλαντικά από σύγκοπτο κρέας. Είναι όμως μη ασφαλή τα παραπάνω προϊόντα? Σε αυτό το σημείο τόσο οι ίδιες οι εταιρίες τόσο και ο ΣΕΒΕΚ, απαντούν ότι ουδέποτε η εν λόγω χρωστική ουσία χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη ή επιβλαβής.

Το ζήτημα των επιτρεπόμενων προσθέτων στα παρασκευάσματα κρέατος είναι σε συνεχή διαβούλευση στην Ε.Ε. και αρκετά σύντομα ίσως υπάρξουν και εξελίξεις. Στις 25-26 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί προς ψήφιση ένα σχέδιο κανονισμού που θα τροποποιεί το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού 1129/2011, όσον αφορά τη  χρήση ορισμένων προσθέτων στα παρασκευάσματα κρέατος. Με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Νοεμβρίου η αρμόδια Ευρωπαική Αρχήγια την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) συγκεντρώνει  στοιχεία για να επανεκτιμήσει ορισμένα πρόσθετα, μεταξύ των οποίων και η Ε120.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία όπως αναφέρει  στην ενημέρωσή του ο χημικός κ. Τσουκαλάς , παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στην επανεκτίμηση της έκθεσης της επίμαχης χρωστικής , για λόγους κατοχύρωσης του κεκτημένου χρήσης στις προβλεπόμενες κατηγορίες προϊόντων.

 

Για να δείτε την ενημέρωση του χημικού κ. Τσουκαλά πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 ΚΑΡΜΙΝΙΟ--statement-31-July-13.docx

 

Για να δείτε τον κανονισμό 1129/2011 πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

1129_2011_ENOSIAKOS KATALOGOS GIA TA PROSTHETA TROFIMON.pdf

 

[ΠΗΓΗ:MEATNEWS]