Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΡΑΕ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 4,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

Πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. ευρώ επέβαλλε στη ΔΕΗ με χθεσινή απόφασή της η ΡΑΕ, λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Αρχής και να καταρτίσει τρία τουλάχιστον εναλλακτικά τιμολόγια για τους πελάτες της Μέσης Τάσης, καθώς και να διαπραγματευθεί μαζί τους στη βάση του ενεργειακού προφιλ κάθε ενός. Η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και η συμπεριφορά της, το να μην συμμορφώνεται δηλαδή στις αποφάσεις της ΡΑΕ αλλά και να αρνείται, εν γένει, την υποβολή εναλλακτικών τιμολογίων στους πελάτες Μέσης Τάσης, αποτελεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Ως γνωστόν τα τιμολόγια Μέσης Τάσης (ΜΤ) απελευθερώθηκαν την 1η Ιανουαρίου του 2012. Μετά την απελευθέρωση η ΔΕΗ επέβαλε νέα τιμολόγια με έναρξη ισχύος την 1η Φεβρουαρίου του 2012, με ενιαίες χρεώσεις αδιακρίτως για όλους τους καταναλωτές, χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις έντονες αποκλίσεις του ενεργειακού προφίλ κάθε υποκατηγορίας πελατών ή και κάθε πελάτη διακριτά.

Μετά τις καταγγελίες που είχαν κάνει στη ΡΑΕ αρκετές βιομηχανίες της Μέσης Τάσης (Επίλεκτος, Κολιόπουλος κ.λπ.), η Αρχή είχε εκδώσει τον Νοέμβριο του 2012 την απόφαση υπ΄ αριθ. 895/1.11.2012 με την οποία καλούσε,μεταξύ άλλων, τη ΔΕΗ να καταρτίσει και υποβάλλει μέχρι την 1 Ιανουαρίου του 2013  ικανό αριθμό εναλλακτικών τιμολογίων (τουλάχιστον τριών). Η ΔΕΗ έστειλε στις 11 Φεβρουαρίου επιστολή προς την ΡΑΕ  με την οποία δήλωνε ότι εντός του μηνός θα κοινοποιήσει τα τιμολόγια. Επειδή κάτι τέτοιο δεν έγινε, η ΡΑΕ στις 6 Μαρτίου κάλεσε σε ακρόαση τη ΔΕΗ, διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τελικά στις 18 Απριλίου. Παρόλα αυτά, όπως λέει η απόφαση της ΡΑΕ, μετά την παρέλευση εξαμήνου και πλέον από την καταληκτική ημερομηνία (1.1.2013), που έθετε η απόφαση της Αρχής, η ΔΕΗ δεν έχει υποβάλλει ακόμα ικανό αριθμό τιμολογίων Μέσης Τάσης ανάλογα με το προφίλ ζήτησης και τα χαρακτηριστικά φορτίου των πελατών.

Η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σε όλη της διάρκεια της «αντιπαράθεσης» υποστήριζε ότι προτίθεται να προβεί στην κατάρτιση επιπλέον τιμολογίων για τους μεγάλους πελάτες ΜΤ ανάλογα με το προφίλ ζήτησής τους, πλην όμως δεν μπορεί να παρακάμψει τα κοστολογικά της δεδομένα. Δεν μπορεί δηλαδή να πουλάει κάτω του κόστους. Όπως έγραφε χαρακτηριστικά «Το μόνο που μπορεί να περιορίσει η ΔΕΗ είναι το περιθώριο κέρδους της, όχι όμως την ανάκτηση του συνολικού της κόστους. Κατανοεί τον προβληματισμό των πελατών ΜΤ αναφορικά με το συνολικό κόστος που καλούνται να καταβάλουν, πλην όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το ποσό αυτό αφορά σε διάφορους φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στα οποία η ΔΕΗ ουδόλως εμπλέκεται».

Το Σκεπτικό

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ περί επιβολής προστίμου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Με την άρνησή της ή την αδικαιολόγητη εκ μέρους της καθυστέρηση να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με τους πελάτες ΜΤ, προσφέροντάς τους προς επιλογή/μελέτη /διαπραγμάτευση /εξειδίκευση /τελική συμφωνία, περισσότερα του ενός ανταγωνιστικά τιμολόγια, προσαρμοσμένα κατά το δυνατόν στα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά φορτίου κάθε πελάτη, ή έστω κάθε υποκατηγορίας πελάτη ΜΤ, η ΔΕΗ δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρής οικονομικής ζημίας, τόσο στους πελάτες αυτούς,όσο και στην εθνική οικονομία, καταχρώμενη της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές παραγωγής και προμήθειας. Και τούτο διότι, η μη προσφορά και, εν τέλει,η μη εφαρμογή ενός βελτιστοποιημένου, κατά το δυνατόν, τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που να αντανακλά τις ανάγκες και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός πελάτη, και μάλιστα βιομηχανικού, μακροπρόθεσμα αποκλείει την από μέρους του πελάτη ενεργειακά και οικονομικά αποδοτική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις του. Το γεγονός αυτό, στην εν λόγω εμπορική ρυθμιστική αλυσίδα, οδηγεί πιθανότατα σε σπατάλη ενέργειας, και εντέλει στην αντιοικονομική και δαπανηρή χρήση των σχετικών υποδομών της ΔΕΗ(σταθμών παραγωγής, δικτύων, κ.α.), εις βάρος βέβαια της εθνικής οικονομίας και του Έλληνα καταναλωτή, που καλείται καταληκτικά να πληρώσει τις ενεργειακά ανορθολογικές πρακτικές του δεσπόζοντα προμηθευτή.

Με την απελευθέρωση των τιμολογίων ΜΤ από 1.1.2012, η καθής όφειλε να προβεί σε κατάρτιση περισσοτέρων του ενός τιμολογίων, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στις Βασικές Αρχές Τιμολόγησης (Απόφαση ΡΑΕ 692/06.06.2011), καθώ ςκαι στον εκάστοτε ισχύοντα, κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, Κώδικα Προμήθειας.

Η ΔΕΗ, τόσο κατάτην 1η.1.2012 (ημερομηνία απελευθέρωσης των τιμολογίων ΜΤ), όσο και κατά την 1η.11.2012 (ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης ΡΑΕ 895/2012), αλλά και κατά την 1η.1.2013(καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση της απόφασης της ΡΑΕ), καθώς και μέχρι σήμερα (Ιούλιος 2013), κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω δε της δεσπόζουσας αυτής θέσης είχε και έχει ιδιαίτερη υποχρέωση παροχής σε πελάτες ΜΤ τιμολογίων που να συνάδουν με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς αδικαιολόγητες και μακρές χρονικά καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά η ΔΕΗ αρνείται να συμμορφωθεί με το ισχύον πλαίσιο, και ιδίως με την Απόφαση της ΡΑΕ 895/1.11.2012, με την οποία εκλήθη να υποβάλει κατάλληλες τιμολογιακές προτάσεις.

Αντίθετα η ΔΕΗ όπως προκύπτει από το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων,δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση των πελατών της ΜΤ, αλλά αντίθετα με τις ενέργειες και δη με τις παραλείψεις της, στέρησε και στερεί από αυτούς τη δυνατότητα, μέσω συγκροτημένων, ουσιαστικών και ανοικτών διαπραγματεύσεων, να επιλέξουν ένα  τιμολόγιο που θα ανταποκρίνεται, κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, στις δικές τους ανάγκες, και εν τέλει να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων μιας ανταγωνιστικής αγοράς, και κατά τούτο πιθανότατα να θέτει σε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο τις επιχειρήσεις αυτές.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΔΕΗ, κατέχουσα δεσπόζουσα θέση τόσο στην αγορά παραγωγής όσο και στην αγορά προμήθειας, ενήργησε κατά παράβαση των άρθρων 102 ΣΛΕΕ και 2 ν. 703/77, καθώς αρνήθηκε να διαπραγματευθεί και να προτείνει τιμολόγια.

Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο

Το πρόστιμο που επέβαλλε η ΡΑΕ στη ΔΕΗ προσδιορίζεται σε ποσοστό 10% επί των εκτιμώμενων εσόδων της ΔΕΗ από το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου της προς τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες ΜΤ, δηλαδή αυτούς με ετήσια κατανάλωση πάνω από 13 GWh, και για το χρονικό διάστημα της παράβασης,δηλ. από την ημερομηνία κατά την οποία η ΔΕΗ όφειλε να υποβάλει εναλλακτικά τιμολόγια (1/01/2013) έως και την 30/06/2013 (δηλ. για 6 μήνες). Από τα στοιχεία της ΡΑΕ η συνολική ετήσια κατανάλωση των ως συγκεκριμένων πελατών της ΔΕΗ εκτιμάται στις 1,27 TWh περίπου (μέσος όρος ετών 2011 και 2012). Το μέσο ανταγωνιστικό έσοδο της ΔΕΗ από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες ΜΤ εκτιμάται, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα χρεώσεις, στα 69 €/ΜWh. Συνεπώς,το έσοδο που η ΔΕΗ εκτιμάται πως αποκόμισε κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες ΜΤ ανέρχεται σε περίπου 44 εκατομμύρια Ευρώ. Έτσι το πρόστιμο ορίστηκε στο 10%, δηλαδή 4,4 εκ. Ευρώ.

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS]

Δείτε την απόφαση της Ρ.Α.Ε. RAE_apofash.doc