Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2007-2011 > ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Αναστάτωση στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις Βιομηχανιών Ψύχους έχει προκαλέσει η ψήφιση του Κανονισμού EU No 931/2011 περί Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων Ζωϊκής Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς περιλαμβάνει τελικά την απαίτηση γνώσης και πληροφόρησης από τη μεριά των επιχειρήσεων Ψύχους του παραλήπτη (ιδιοκτήτη) και του αποστολέα (ιδιοκτήτη) των προϊόντων τροφίμων ζωϊκής προέλευσης, στην περίπτωση που εκείνοι είναι διαφορετικοί από τον παραλήπτη και αποστολέα των προϊόντων από και πρός το Ψυγείο αντίστοιχα. Υποχρεώνει με λίγα λόγια τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν τον τόπο από τον οποίο αποστέλλονται τα προϊόντα ( κάποια άλλη ψυκτική αποθήκη ή εργοστάσιο), ή σε ποιόν αποστέλλονται ( κάποια άλλη ψυκτική αποθήκη, κάποιο σημείο λιανικής, ή κάποια πλατφόρμα αποστολής), να εντοπίζουν με άλλα λόγια το όνομα και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη των εμπορευμάτων, όταν είναι διαφορετική από το πρόσωπο στο οποίο ή από το οποίο,αποστέλλονται τα αγαθά.

Η ECSLA είχε καταστήσει σαφείς τις θέσεις της επί του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μπορείτε να βρείτε τις θέσεις της ECSLA εδώ), σύμφωνα με τις οποίες, αυτές οι απαιτήσεις μόνο σύγχυση θα προκαλέσουν στην ομαλή διεξαγωγή των εργασιών των Βιομηχανιών Ψύχους, καθώς μια τέτοια πληροφόρηση ούτε τους παρέχεται ούτε είναι εύκολο να εξασφαλιστεί.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, με πρώτο παράδειγμα τη Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους (VDKL) που επικοινώνησε με την Kορυφαία Ένωση τροφίμων της Γερμανίας (BLL), καθώς επίσης το Υπουργείο Γεωργίας. 

Και οι δύο φορείς κατανοούν το πρόβλημα και δεσμεύτηκαν να το συζητήσουν και πάλι σε μια κοινή ομάδα εργασίας για να βρεθεί μια θετική λύση για τις ψυκτικές αποθήκες.

Η ΕΕΒΨ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα και σύντομα θα επανέλθει με ο,τι νεότερο σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βρείτε μεταφρασμένο τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EC Νο931/2011 στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Ένωσης, στην Ενότητα 7, ΄΄ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ΄΄.