Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ- ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ επί Μανιάτη – Παπαγεωργίου και είχε λάβει την έγκριση της Κομισιόν θα εφαρμοστεί,σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το μέτρο της διακοψιμότητας για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος.

Αυτό φέρεται να συμφώνησε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών στις συζητήσεις που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Ενέργειας, Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα εκδοθεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση.

Πρόκειται για μέτρο ανακουφιστικό για τη βιομηχανία η οποία χάνει την έκπτωση 20% στο ρεύμα που της παρείχε η ΔΕΗ, αλλά θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στους υφιστάμενους επενδυτές ΑΠΕ, καθώς αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος. Το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή προέβλεπε εισφορά 3,6% του επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά και 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.

Από την άλλη πρέπει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή της διακοψιμότητας είναι μεν ένα βήμα δεν είναι όμως επαρκές μέτρο για να έρθει στα σημερινά επίπεδα το βιομηχανικό κόστος ρεύματος.  Υπάρχει πάντα το ζήτημα που αφορά στα κόστη της ΔΕΗ που έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και τα οποία δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση. Θυμίζουμε την κατάργηση των ΑΔΙ και του ΜΑΜΚ αλλά και τη δραματική μείωση του κόστους καυσίμου. 

Υπάρχουν επίσης «ανοιχτές πληγές» του ενεργειακού όπως η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ε.Ε., η απαλλαγή από τον ΕΦΚ, η κλιμακωτή εφαρμογή του φόρου στο φυσικό αέριο και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα πρέπει να λειτουργήσουν επικουρικά στη διακοψιμότητα.

«Εμείς στις επιχειρήσεις μας βλέπουμε το ενεργειακό κόστος ως ένα συγκεκριμένο νούμερο. Δεν θέτουμε ειδικά θέμα διακοψιμότητας ή NOME ή έκπτωσης στα τιμολόγια. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Ας χρησιμοποιήσει όποιο νόμιμο τρόπο θέλει, αρκεί να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος γιατί αλλιώς οι λιγοστές βιομηχανίες που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα θα πάψουν να λειτουργούν» επισημαίνει, μιλώντας στο energypress, παράγοντας της βιομηχανίας.

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]