Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΜΕΙΝΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι μειώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ προ ημερών, περιορίζονται μόνο στη χαμηλή τάση καθώς και σε ένα μικρό κομμάτι καταναλωτών της μέσης τάσης. Η βιομηχανία είδε λοιπόν να επιστρέφεται ένα ποσότης τάξης των 80 εκατ. ευρώ σε πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτούς ο βιομηχανικός κλάδος, για τον οποίο τα τιμολόγια παραμένουν σταθερά στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί και εγκριθεί από τη ΔΕΗ προ διετίας, το 2013.

Μοναδική αλλαγή που γίνεται είναι να επεκτείνεται το τιμολόγιο που ισχύει για μεγάλες καταναλώσεις άνω των 13GWh και σε άλλους πιο μικρούς καταναλωτές, με ζήτηση άνω των 10 Gwh. Σε αυτό το επίπεδο κατανάλωσης ωστόσο, περιλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός πελατών εκτός βιομηχανίας, όπως σούπερ μάρκετ, αλυσίδες κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που θέτουν πηγές της αγοράς είναι εάν όντως δικαιολογείται αυτή η τιμολογιακή πολιτική από την πλευρά της ΔΕΗ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις και ρυθμίσεις που ωφέλησαν τη ΔΕΗ (κατάργηση ΜΑΜΚ, κατάργηση ΑΔΙ,δραματική πτώση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) που όμως δεν έχουν αποτυπωθεί στα τιμολόγια.

Μάλιστα τα μεγέθη των ωφελειών αυτών θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν η ΔΕΗ δεν είχε προχωρήσει στη δραματική μείωση της λιγνιτικής της παραγωγής, η οποία αντικαταστάθηκε για επί μακρόν από εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μετά τα capital controls όταν σημειώθηκαν προβλήματα στις εισαγωγές, αυξήθηκε εκ νέου η λιγνιτική παραγωγή εγείροντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα των επιλογών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που καθίσταται σαφές είναι ότι υπάρχει σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, που διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας, κάτι που αποτυπώνεται και στα μεγέθη που ανακοίνωσε στα αποτελέσματά της η ΔΕΗ.

Εδώ βεβαίως εγείρονται και άλλα ζητήματα, αφού οι μειώσεις περιορίστηκαν στις κατηγορίες των πελατών όπου υπάρχει ανταγωνισμός από άλλους προμηθευτές. Αντίθετα για τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς πελάτες όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές, δεν υπήρξε καμία μετακύληση του οφέλους, με την αιτιολογία ότι τα τιμολόγια είναι ανταγωνιστικά. Βεβαίως τα βιομηχανικά τιμολόγια είναι ανταγωνιστικά εντός Ελλάδος, αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ωστόσο εάν συγκριθούν με τα τιμολόγια που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές της ελληνικής βιομηχανίας στο εξωτερικό, τότε είναι σαφές ότι τα ελληνικά τιμολόγια δεν είναι ανταγωνιστικά.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να παραχωρεί το σχεδιασμό και την υλοποίηση της βιομηχανικής πολιτικής στη ΔΕΗ, η οποία είναι λογικό να προτάσσει τις δικές της εμπορικές προτεραιότητες έναντι των αναγκών της παραγωγής.

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]