Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, επιτρέπονται θεωρητικά διευκολύνσεις για τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στις επιχειρήσεις, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται,το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ημερησίως για τις ναυτιλιακές εταιρείες και κατά περίπτωση για άλλους κλάδους της οικονομίας που τεκμηριώνουν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1561-24/7/15 δίνει παράλληλα την δυνατότητα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η ΕΣΕΕ δια στόματος Β. Κορκίδη έσπευσε να μιλήσει για «πολύ καλά νέα»,αφήνοντας ωστόσο ένα επιπλέον αίτημα για  δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς έως 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή έως 5.000 ευρώ τον μήνα.

Στα «χαρτιά» η χαλάρωση λένε 3PL – μεταφορείς

Παρά τις ανακοινώσεις, στην αγορά φαίνεται ότι ακόμη επικρατεί ασάφεια σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για τις εξαγωγές.

Όπως δήλωσαν στο SC&Lεκπρόσωποι εταιρειών 3PL «ακόμη δεν έχει υπάρξει στην αγορά αλλαγή κάτι που επιτείνει τα προβλήματα στο εμπόριο». Εκπρόσωπος της Foodlink μας έλεγε μάλιστα«η απόφαση για την άρση των περιορισμών έχει μείνει ακόμη στο υπουργείο. Ούτε στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει φτάσει».

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος του πΣΧΕΜ, Π. Σκουλικίδης επεσήμανε ότι η κατάσταση χειροτερεύει σταδιακά εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση άρσης των περιορισμών. Εκτίμησε δε ότι οι μεταφορικές έχουν πτώση αποστολών κατά 50% ενώ για τις 3PL η πτώση μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αγγίζει και το 80%.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εξηγεί πως το πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο τωνcapital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των α’ υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή μας, είναι εισαγόμενα. Έτσι, οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες & βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς των προαναφερόμενων ειδών από το εξωτερικό.

[ΠΗΓΗ:http://www.supply-chain.gr/]