Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΕΡ ΡΑΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΗ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

Παρέμβαση υπέρ του κύρους των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν την τιμολόγηση των βιομηχανικών καταναλωτών και το ζήτημα της μετακύλισης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων CO2, κατά των οποίων είχε προσφύγει η ΔΕΗ, υπέβαλαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κάποιες από τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

Στις συγκεκριμένες δικαστικές διαμάχες έρχονται να προστεθούν και οι επικείμενες εκδικάσεις αγωγών βιομηχανικών καταναλωτών στα πολιτικά δικαστήρια κατά της ΔΕΗσε σχέση με τη νομιμότητα των χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ταυτόχρονα, με βάση σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ, έχουν εγερθεί αξιώσεις αποζημίωσης για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ κατά την τιμολόγηση βιομηχανικών πελατών.

Οι δικαστικές εξελίξεις σχετίζονται και με τις τρέχουσες, μάλλον προβληματικές,διαπραγματεύσεις των βιομηχανικών καταναλωτών Μέσης Τάσης με τη ΔΕΗ για την τρέχουσα τιμολόγησή τους. Όπως έχει ήδη αναφέρει το energypress, οι περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες αυτής της κατηγορίας απέστειλαν ήδη επιστολές προς τη ΔΕΗ ζητώντας, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται και στον Κώδικα Προμήθειας, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την παροχή εξατομικευμένων τιμολογίων που να ανταποκρίνονται στο ενεργειακό τους προφίλ, αλλά και για την άμεση μετακύλιση από την ΔΕΗ στα τιμολόγιά της των σημαντικών μειώσεων που έχουν προκύψει στο κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τη δικαστική εξέλιξη της διένεξης ΔΕΗ – ΡΑΕ υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε δικαστικά αμφισβητήσει τη νομιμότητα σειράς αποφάσεων της ΡΑΕ, στο πλαίσιο των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή είχε διαπιστώσει ρυθμιστικές παραβιάσεις της ΔΕΗ στο ζήτημα της τιμολόγησης των βιομηχανικών καταναλωτών. Η ΡΑΕ είχε μάλιστα επιβάλλει στη ΔΕΗ, έπειτα από νομικές ενέργειες και καταγγελίες που είχαν υποβληθεί από την «Μεταξάς & Συνεργάτες» για λογαριασμό βιομηχανικών καταναλωτών, την υποχρέωση παροχής εξατομικευμένων τιμολογίων στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και υψηλότατο πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. ευρώγ ια παραβίαση ρυθμιστικών της υποχρεώσεων και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην προμήθεια ρεύματος.

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]