Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > Η ΚΑΥΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

Την Τετάρτη του Πάσχα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από εντολή του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη προκειμένου να εξετάσει το ενεργειακό της βιομηχανίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή αυτή, η οποία καλείται να παραδώσει το πόρισμά της σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα 3 εβδομάδων, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας καλούνται να καταθέσουν μια συγκεκριμένη λίστα με προτάσεις και μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Ζητούμενο οι προτάσεις αυτές εκτός από συγκεκριμένες, να είναι και απολύτως κοστολογημένες, ούτως ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση και να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Ποια είναι όμως τα θέματα που αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση από την πλευρά της βιομηχανίας; 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια δέσμη τριών παρεμβάσεων: 

Η πρώτη δέσμη παρεμβάσεων αφορά στις ρυθμιστικές χρεώσεις όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το ΕΤΜΕΑΡ. Εδώ καλείται η βιομηχανία να καταθέσει τις προτάσεις στο πλάισιο των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς Περιβάλλοντος και της Ενέργειας (2014-2020). 

Η δεύτερη δέσμη αφορά σε θέματα φορολογίας της ενέργειας με έμφαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Εδώ υπάρχει το θέμα της εξίσωσης του ΕΦΚ μεταξύ υψηλής και μέσης τάσης στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς επίσης και η αλλαγή του συντελεστή του ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ. 

Η τρίτη δέσμη αφορά στην υπόθεση της διακοψιμότητας, για την οποία θα εξεταστεί η νομοθετική ρύθμιση και η έτοιμη υπουργική απόφαση που υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εδώ βεβαίως θα πρέπει όλες οι πλευρές αλλά και ο ΑΔΜΗΕ να απαντήσουν στο ερώτημα της χρηματοδότησης του μέτρου.Υπάρχουν κάποιες προτάσεις ακόμη και για συνολική αλλαγή, η οποία ωστόσο σημαίνει ότι χρονικά η εφαρμογή της διακοψιμότητας μετατίθεται για μετά από ένα χρόνο. Αντίθετα εάν υπάρξει απόφαση για να προχωρήσει το μέτρο ως έχει, τότε μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. 

Σημειώνεται τέλος ότι εκτός ατζέντας της επιτροπής, βρίσκονται τα θέματα που αφορούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού αυτά έχει αποφασιστεί να αποτελέσουν αντικείμενο των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και του κάθε βιομηχανικού πελάτη χωριστά. Αφού βεβαίως έχουν δοθεί οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και το περίγραμμα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους.

[ΠΗΓΗ:capital]