Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > Η ΡΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ελέγχους μονάδων μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων αναμένεται να ξεκινήσουν - στις 6 Απριλίου - ειδικοί επιθεωρητές της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επανέναρξη των εξαγωγών τους στη Ρωσία, μετά την άρση των ρωσικών αντιμέτρων στις κυρώσεις της Ε.Ε., όταν αυτή αποφασιστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη. 

«Θα διεξαχθεί έλεγχος σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως ελεγχθεί, ως προς τη συμμόρφωση τους με τη νομοθεσία της Ρωσίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Όσον αφορά εκείνους που ελέγχθηκαν στο παρελθόν, θα δούμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα μας δείξουν το κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Αλεξέενκο.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την Ελλάδα και θα επεκταθούν στην Κύπρο, ενώ παράλληλα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στην Ουγγαρία. 

Ως προς την προετοιμασία της άρσης των ρωσικών απαγορεύσεων εισαγωγής φυτικών προϊόντων, κατά τον κ.Αλεξέενκο, αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με την εγγύηση των εθνικών υπηρεσιών Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, αλλά σε περίπτωση που αυτή δεν αποδειχθεί αρκετή, η υπηρεσία του είναι έτοιμη να αποστείλει «ειδικούς στην καραντίνα φυτών».

Υπενθυμίζεται ότι για τις 8 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενώ την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανές εκδοχές ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή στη Ρωσία ορισμένων αγροτικών προϊόντων από σειρά χωρών, πρωτίστως από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο.

[ΠΗΓΗ:http://www.metaforespress.gr/]