Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > «ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ» ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ευήκοα ώτα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ βρήκαν οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας που συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον κ. Λαφαζάνη και τους επιτελείς του, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων που να μειώνουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

‘Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το Υπουργείο μελετά τους τρόπους ώστε, στο άμεσο μέλλον, να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες, με αντιστάθμισμα από τις τελευταίες την ουσιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας».

Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας διακατέχονται από μεγάλη αισιοδοξία μετά τη συνάντηση. Στέλεχος της ΕΒΙΚΕΝ με το οποίο συνομίλησε χθες βράδυ το energypress δηλώνει χαρακτηριστικά: «είδαμε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση να λυθεί το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους της μεταποιητικής βιομηχανίας».

Όπως διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, «εάν λυθεί το θέμα του ενεργειακού κόστους, τόσο οι βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης όσο και εκείνες της Μέσης Τάσης είναι έτοιμες να αυξήσουν τις βάρδιες και την παραγωγή τους πράγμα που σημαίνει ότι θα απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η θέση και η διαδικασία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ΕΒΙΚΕΝ και το υπουργείο, είναι να προσδιοριστεί αρχικά η αναγκαία ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους που θα εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της βιομηχανίας. Στη συνέχεια θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της βιομηχανίας που να οδηγούν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τωρινή περίοδος θεωρείται ευνοϊκή για να υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος προς τη βιομηχανία, καθώς έχει υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση στο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ λόγω της μείωσης στις τιμές αερίου και πετρελαίου,αλλά και λόγω των ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕ το 2014 (η ΔΕΗ έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη μείωση των ΑΔΙ, την κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μοναδικού Κόστους (ΜΑΜΚ) κ.λ.π).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα που έχει ανακύψει μετά την πρόταση της ΡΑΕ για προσωρινή επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους των θερμικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, πρόταση στην οποία έχει αντιδράσει σφόδρα η ΕΒΙΚΕΝ θεωρώντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος, δεν συζητήθηκε, χθες, επί της ουσίας. Το συνολικό όμως πνεύμα αντιμετώπισης του θέματος του ενεργειακού κόστους από την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ εκτιμάται ότι «δεν διευκολύνει»  την τελική υιοθέτηση της επαναφοράς του ΜΑΜΚ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι στη χθεσινή συνάντηση με την ΕΒΙΚΕΝ παρέστησαν ο Γ.Γ Ενέργειας Απ. Αλεξόπουλος, ο Γ.Γ Βιομηχανίας Γ. Τόλιος, καθώς και οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου.

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]