Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2007-2011 > ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους, για πρώτη φορά στον κλάδο, σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο της βιομηχανίας που αφορά στα φρούτα και τα λαχανικά. Η ημερίδα  πραγματοποιήθηκε  την  Τετάρτη  20 Οκτωβρίου, στη Βέροια με τίτλο “ Πρακτική εκπαίδευση των ασχολουμένων με την αλυσίδα διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών ”. 

 

            Ο απόηχος της εν λόγω ημερίδας, απέδειξε πως υπήρξε ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς προσέφερε σημαντική γνώση και πληροφόρηση στους συμμετέχοντες γύρω από το αντικείμενο, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης της συγκεκριμένης αγοράς. Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης παρουσίασης των ομιλιτών, δόθηκε η ευκαιρία να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σχετικά με την αποθήκευση και διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών από την παραγωγή στην κατανάλωση, ενώ η διήμερη εκδήλωση στο σύνολό της έδωσε την ευκαιρία εποικοδομητικών συζητήσεων και γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

            Ιδιαίτερη προσφορά υπήρξε η εναρκτήρια δίωρη παρουσίαση του ομότιμου καθηγητού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κυρίου Ευάγγελου Σφακιωτάκη σχετικά με τη μετασυλλέκτική φυσιολογία και τεχνολογία νωπών οπωροκηπευτικών. Η ομιλία του, που περιελάμβανε μια σύντομη αναδρομή στα βιολογικά χαρακτηριστικά  και τις μεταβολές που παρουσιάζουν μετασυλλεκτικά τα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, τις απώλειες που υφίστανται στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα αίτια που ευθύνονται για τις απώλειες αυτές και τα μέτρα και τη μετασυλλεκτική τεχνολογία που εφαρμόζονται για τη μείωση των απωλειών αυτών και τη διατήρηση της ποιότητας, αποτέλεσε εφαλτήριο για την επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παρευρισκόμενοι στην ενασχόλησή τους με τη διαδικασία.  

            Η ομιλία του κυρίου Πασχάλη Λιθοξόπουλου, εργαζομένου της εταιρίας ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την ικανοποίηση της αγοράς, της νομοθεσίας και της κερδοφορίας για την αποδοτική διαχείρηση φρούτων και λαχανικών, που ακολούθησε, έδωσε μια εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας στην εφαρμογή στη βιομηχανία.

            Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του κυρίου Κυριάκου Μαυρή,  Γεωπόνου της Δ/νσης Γεωργίας Ημαθίας, Τακτικόύ ποιοτικού ελεγκτή, σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο στους θαλάμους συντήρησης και ψύξης για αποθήκευση και διακίνηση των οπωροκηπευτικών, η οποία έδωσε μια σφαιρική πληροφόρηση σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα νωπά οπωροκηπευτικά στους θαλάμους συντήρησης και ψύξης και πως επηρεάζεται η ποιότητά τους κατά την αποθήκευσή και την διακίνηση τους.  

            Στην ομιλία που ακολούθησε, ο κύριος Κώστας Αράπης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας AMTENCO A.E., παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν κατά τη διακίνηση των φρέσκων φρούτων από τις εγκαταστάσεις παραλαβής, πρόψυξης,διαλογής/συσκευασίας και αποθήκευσης, ενώ ανέπτυξε εκτενώς τη δυνατότητα εφαρμογής του όζοντος O3 στην αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος εκπομπής αιθυλενίου και της ΄΄αναπνοής΄΄ των φρούτων κατά την αποθήκευσή τους.

Ο κύριος Λευτέρης Χατζής, Γεωπόνος-Γεωργικός Μηχανικός M.Sc, Σύμβουλος Ποιότητας, ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα των προϊόντων ελάχιστης κατεργασίας (έτοιμες σαλάτες κλπ),παρουσίασε το πρόβλημα της ταχείας ποιοτικής τους υποβάθμισης και επισήμανε τους παράγοντες που καθιστούν ανακγαία την τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας για τη σωστή διατήρησή τους μέχρι την κατανάλωση.

Στην τελευταία ομιλία της ημερίδας, ο κύριος Γεώργιος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας COMERGON A.E.-RISK MANAGERS-INSURANCE BROKERS, παρουσίασε την ολοκληρωμένη διαδικασία μελέτης, ανάλυσης και διαχείρησης των κινδύνων και των ζημιών αποθήκευσης και διανομής των οπωροκηπευτικών, καθώς  και προτάσεις για τη βέλτιστη λύση οικονομική λύση στην ασφάλισή τους, ενώ χρήσιμη ήταν η παρουσίαση εμπειριών αποζημειώσεων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

 

Η δέυτερη ημέρα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στην επίσκεψη δυο πολύ γνωστών εταιριών διακίνησης οπωροκηπευτικών της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για την εταιρία ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ και τον αγροτικό συνεταιρισμό Βέροιας VENUS GROWERS . Πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στα σύγχρονα μηχανήματα διαλογής και επεξεργασίας φρούτων, ενώ στην Venus Growers δόθηκε επιπλέον, η ευκαιρία επίσκεψης στη σύγχρονη μονάδα κονσερβοποιίας .

 

Συμπέρασμα της ημερίδας αποτελεί πως οι εκδηλώσεις αυτού του είδους, ειδικά όταν είναι αποκεντρωμένες και στο χώρο παραγωγής, προσφέρουν πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για βελτίωση των διαδικασιών και βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων.

 

 

Η Ένωση επιθυμεί να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους χορηγούς της, τους ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες.

 

 

 

Τα μέλη της Ένωσης μπορούν να δούνε τις παρουσιάσεις στην ενότητα 23 της βιβλιοθήκης.

 

Για να δείτε τον πίνακα συμμετεχόντων και την περίληψη των ομιλιών πατήστε εδώ.

 

Για περισσότερα επικοινωνήστε με την Ένωση στο 210-3469606 ή στο info@cold.org.gr