Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΡΑΕ

Τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης και τους «μικρούς» της Μέσης Τάσης και την παραμονή του Τέλους στα ίδια επίπεδα για τους καταναλωτές της Υψηλής Τάσης και τους «μεγάλους» της Μέσης Τάσης αποφάσισε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες , η ολομέλεια της ΡΑΕ.

Η απόφαση ελήφθη μετά από επιστολή του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ενημέρωσε την Αρχή ότι προτίθεται να παρατείνει και για το 2016 την διοχέτευση όλων των εισπράξεων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2  στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, έτσι ώστε να μην είναι ελλειμματικός. Τα χρήματα αυτά είναι περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα είναι μεσοσταθμικά περί το 1,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα, δηλαδή για τα οικιακά τιμολόγια το ΕΤΜΕΑΡ θα διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 17 ευρώ τη Μεγαβατώρα σε σχέση με τα 18,5 ευρώ σήμερα.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να μείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα, τα τέλη Συστήματος (έσοδα του ΑΔΜΗΕ) και τα τέλη Δικτύου (έσοδα ΔΕΔΔΗΕ).

Η Ολομέλεια δεν ασχολήθηκε με την εφαρμογή των κατευθυντήριων αρχών της Ε.Ε., οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατου ορίου (πλαφόν) στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι ενεργοβόροι βιομηχανίες. Για το θέμα αυτό η απόφαση θα ληφθεί απότ ον Υπουργό Ενέργειας σε επόμενο στάδιο, χωρίς να είναι σαφές ποιο μοντέλο θα επιλεγεί.

Η χθεσινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας για το 2015 καθώς από σήμερα η ΡΑΕ δεν θα μπορεί, έχοντας μείνει με τρία μέλη, να παίρνει συλλογικές αποφάσεις. Ήδη ως γνωστόν από τις 20 Νοεμβρίου έχει λήξει η θητεία των δύο εκ των επτά μελών της Ολομέλειάς της, ενώ άλλων δύο λήγει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι, εάν δεν υπήρχε η επιστολή Σκουρλέτη, η ΡΑΕ θα ήταν υποχρεωμένη να αποφασίσει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στο βαθμό που, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, εάν το ΕΤΜΕΑΡ έμενε στο σημερινό ύψος, θα ήταν 15 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015 και θα έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Με δεδομένο ότι ο νόμος (αλλά και το μνημόνιο) επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στον Ειδικό Λογαριασμό, θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το ΕΤΜΕΑΡ ώστε να καλύψει τα προβλεπόμενα ανοίγματα.

Οι εισπράξεις από τις δημοπρασίες

Ούτως ή άλλως, μέχρι το τέλος του 2015 το σύνολο των εισπράξεων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 οδεύουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 αυτό θα σταματούσε, χωρίς να έχει ακόμα αποφασιστεί που θα πηγαίνουν τα χρήματα. Τώρα, με βάση την επιστολή Σκουρλέτη αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση που θα συνεχίζει το υφιστάμενο καθεστώς.

Πάντως η σχετική κοινοτική οδηγία, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, προβλέπει ότι το 50% τουλάχιστον από τις εισπράξεις των ρύπων θα πρέπει να κατευθύνεται σε«πράσινες δράσεις», ορισμό στον οποίο «χωράει» η ενίσχυση των ΑΠΕ.

Μεβάση το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τα έσοδα του 2015 από δικαιώματα εκπομπώνθα είναι 170 εκατ. ευρώ. Πιθανόν το 2016 τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα αφού οιτιμές CO2 δείχνουν νααυξάνουν λόγω και των παρεμβάσεων της Ε.Ε.

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]