Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ CO2 ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Την ώρα που οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 στις διεθνείς αγορές καταγράφουν σαφή αυξητική τάση, επί ελληνικού εδάφους υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ μετακυλείει το κόστος αυτό στους βιομηχανικούς πελάτες της.

Συγκεκριμένα,η ΔΕΗ δεν επέμεινε στη δικαστική προσφυγή που είχε ασκήσει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εναντίον των αποφάσεων της ΡΑΕ για το ζήτημα της μετακύλησης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων CO2. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούν τη νομική τους ισχύ οι συγκεκριμένες, βασικές για τη βιομηχανία, αποφάσεις της ΡΑΕ.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό για τις βιομηχανίες; Διότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ περιλαμβάνουν παραδοχές ιδιαίτερης βαρύτητας για τη φύση των μετακυλούμενων χρεώσεων CO2 που επιβαρύνουν το ήδη υψηλό ενεργειακό τους κόστος. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες χρεώσεις έχουν θεωρηθεί στις επίμαχες αυτές αποφάσεις της ΡΑΕ ως αναπόσπαστο τμήμα του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου της ΔΕΗ και όχι του ρυθμιζόμενου. Συνεπώς, όπως εξηγούν στο energypress νομικοί κύκλοι που έχουν γνώση της υπόθεσης, οι χρεώσεις της ΔΕΗ για το CO, ως τμήμα του ανταγωνιστικού σκέλους, πρέπει να υπόκεινται σε αντίστοιχες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση προηγούμενης εξατομικευμένης διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΗ και του κάθε βιομηχανικού καταναλωτή ως προς το ύψος και τη μεθοδολογία μετακύλησης της σχετικής χρέωσης.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στην όλη διαδικασία ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, υπέρ του κύρους των αποφάσεων της ΡΑΕ έχουν παρέμβει βιομηχανικοί καταναλωτές της Υψηλής και της Μέσης Τάσης.

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]