Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΤΙΡ

Δεν πραγματοποιήθηκε η από  10/6 συνεδρίαση του Ευρωκοινοβούλιου για την Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, μετά από οριακή αναβολή που ψηφίστηκε κατόπιν πρότασης του προέδρου Μάρτιν Σουλτς.Οι διαφωνίες που είχαν εκφραστεί από διάφορες εθνικές ομάδες και ευρωβουλευτές που κάλυπταν όλες τις πολιτικές πτέρυγες και ο "κίνδυνος" να καταψηφιστεί η συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο ανάγκασε τον πρόεδρό του να αναβάλει τη σχετική ψηφοφορία, αλλά και την ίδια τη συζήτηση, με πρόσχημα το μεγάλο πλήθος τροπολογιών που είχαν κατατεθεί.

Η σχετική ψηφοφορία για την αναβολή είχα οριακό αποτέλεσμα, δείγμα των σοβαρών αντιδράσεων που συγκεντρώνει η ΤΤΙΡ. Υπέρ της αναβολής της συζήτησης ψήφισαν 183 ευρωβουλευτές, ενώ 181 ψήφισαν να συνεχιστεί η συζήτηση και 37 απείχαν. Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της πραγματοποίησης της συζήτησης τάχθηκαν οι Γλέζος και Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά ο κ. Κύρκος από το Ποτάμι. Οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν. Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές μας δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία. Από τις πολιτικές ομάδες την αναβολή υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (όπου συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία),ενώ 41 ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Δημοκρατών ψήφισαν ενάντια στην πρόταση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου για αναβολή. Στην πρόταση για συνέχιση της συζήτησης επέμενε η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και οι Πράσινοι.

Τη σφοδρότερη κριτική συγκεντρώνει ο λεγόμενος μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή- Κράτους(ISDS) που προβλέπεται από την ΤΤΙΡ, o οποίος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ενάγουν κυβερνήσεις.
Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίηθηκε διαδήλωση  φορέων και κινημάτων που αντιδρούν στην Συμφωνία. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε για τη εξέλιξη αυτή: «Σήμερα προκαλέσαμε ένα μικρό ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί αυτό το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη φορά αυτό το μικρό ρήγμα να το κάνουμε μια σημαντική νίκη των πολιτών της Ευρώπης, της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων».

[ΠΗΓΗ: http://www.meatnews.gr/]