Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΑΦΥΓΡΑΝΣΗ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ

Η αναγκαιότητα της αφύγρανσης. Πότε χρειάζεται να την προτείνουμε στους πελάτες μας. Όταν η ποσότητα της υγρασίας στο χώρο μας εμφανίζει μούχλα, πάγο ή χιόνι, σταγονίδια στις οροφές, οξειδώσεις, καταστροφή χάρτινων συσκευασιών κ.λ.π. ένας τρόπος για τη μείωση της υγρασίας στο χώρο είναι να μειώσουμε τη θερμοκρασία αν είναι εφικτό. Αν δεν είναι τότε χρησιμοποιούμε ψύξη και θέρμανση ταυτόχρονα ώστε να αναγκάσουμε το συμπιεστή να δουλέψει, να συμπυκνώσουμε πάγο στον εξατμιστή και με την απόψυξη να αποβάλουμε την υγρασία. Όλα αυτά όμως έχουν περιορισμένα όρια, που πιθανόν  να μην καλύπτουν τις απαιτήσεις του πελάτη μας.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα έγκειται στην υγρασία που εμφανίζεται στους θαλάμους κατάψυξης. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θάλαμος τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη αφύγρανσης. Ειδικά σε θαλάμους με μεγάλη διακίνηση που μένουν ανοιχτές οι πόρτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας μόνο μία λουριδοκουρτίνα για συγκράτηση της ψύξης. Αποτέλεσμα με την εναλλαγή της θερμοκρασίας του νωπού ή και προψυγμένου αέρα, να έχουμε εισχώρηση της υγρασίας και μετατροπή της σε πάγο. Έτσι δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες ολισθηρότητας ειδικά στις ζώνες φορτο-εκφόρτωσης. Επίσης ο πάγος επικολλάται και στην οροφή με αποτέλεσμα να δημιουργεί σταλαγμίτες με κίνδυνο να καταπέσουν πάνω στους εργαζόμενους ή τη δημιουργία επικίνδυνων ανώμαλων επιφανειών στο δάπεδο για τα περονοφόρα που κινούνται φορτωμένα. Το φορτίο του πάγου πάνω στο πάνελ της οροφής και η διαστολή που προκαλείται από τον πάγο στους αρμούς των ενώσεων μαζί με τη διάβρωση, μπορούν να καταστρέψουν το θάλαμο. Ομίχλη, πάγος και χιόνια επάνω στα προϊόντα ώστε να μην μπορείς να διαβάσεις ή να σκανάρεις ετικέτες. Ο θάλαμος πλέον γίνεται ένα περιβάλλον αφιλόξενο και επικίνδυνο για εργασία, η κίνηση των περονοφόρων οχημάτων γίνεται με μεγάλο ρίσκο και συχνά δημιουργούν ζημιές στον εξοπλισμό.  Τα ατυχήματα λόγω ολισθηρότητας στοιχίζουν στη βιομηχανία κατεψυγμένων τροφίμων περί τα 27,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πέραν από τους λόγους ασφάλειας, ο πάγος εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανημάτων των ψυκτικών θαλάμων, παρόλο που ο αεροψυκτήρας μειώνει την υγρασία του αέρα, ο πάγος που συμπυκνώνεται πάνω στον εξατμιστή προσθέτει ένα σημαντικό λανθάνον φορτίο στον αεροψυκτήρα μειώνοντας έτσι το ποσοστό της εναλλαγής θερμότητας που ο αεροψυκτήρας μπορεί να αφαιρέσει. Επίσης αυξάνει το χρόνο απόψυξης και τον αριθμό των αποψύξεων, τη θερμοκρασία τέλους απόψυξης και γενικότερα επηρεάζει και την αποδοτικότητα του ψυκτικού μηχανήματος.

Η ενέργεια των αποψύξεων που χάνεται μέσα στο θάλαμο, είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερη αν δε θα υπήρχε η υγρασία. Η υγρασία επίσης αυξάνει το μικροβιακό φορτίο και τους κινδύνους για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων και των εργαζομένων.

Οι μελετητές καταφεύγουν σε μία σειρά από λύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δημιουργίας πάγου, τοποθετώντας μεγαλύτερους αεροψυκτήρες με μεγαλύτερη απόσταση στο φύλλωμα των εξατμιστών ή χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρες. Αυτό βοηθά να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες του προβλήματος και όχι το πρόβλημα αυτό καθαυτό.

Μερικές από τις αιτίες που οφείλεται η αυξημένη υγρασία είναι:

1. Η μονωτική ικανότητα (απώλειες του θαλάμου).

2. Η θερμοκρασία των εισερχομένων προϊόντων

3. Η συχνότητα διακίνησης των προϊόντων,  των ατόμων και των περονοφόρων οχημάτων

4. Ο χρόνος παραμονής της ανοιχτής πόρτας

5. Η θερμοκρασία και η υγρασία του εισερχόμενου αέρα

6. Το μέγεθος του θαλάμου

Ακόμη και με προθάλαμο με αεροκουρτίνες ή λουριδοκουρτίνες στους θαλάμους κατάψυξης η υγρασία και κατά συνέπεια ο πάγος, κάνει αισθητή την παρουσία του.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον αέρα να μπαίνει στον ψυκτικό θάλαμο, ακόμα και αν μπορούσαμε να έχουμε τις πόρτες κλειστές, ο αέρας πάλι θα εισερχόταν μέσα στον ψυκτικό θάλαμο εξαιτίας της αρνητικής πίεσης που προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας, η μόνη λύση είναι να τον αφυγράνουμε πριν αυτός εισέλθει στο θάλαμο.

Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να αφαιρέσουμε την υγρασία από τον αέρα, τη γενεσιουργό αιτία παγοποίησης.

Η καλύτερη λύση είναι στον προθάλαμο της κατάψυξης τοποθέτηση επαγγελματικού ή βιομηχανικού αφυγραντήρα (ανάλογα με την περίπτωση), ώστε ο εισερχόμενος αέρας να είναι απαλλαγμένος της υγρασίας. Τα αποτελέσματα για εσάς και τον πελάτη θα είναι εκπληκτικά. Το ενεργειακό κόστος του αφυγραντήρα, όχι μόνο δε συγκρίνεται με τα οφέλη, αλλά υπάρχει και εξοικονόμηση ενέργειας. Με ελάχιστη προσπάθεια αυτή η μοναδική λύση εγγυάται έναν ασφαλή αποθηκευτικό χώρο και ιδανικές συνθήκες εργασίας.

Βέβαια η αφύγρανση δεν είναι μόνο αναγκαία για τους ψυκτικούς θαλάμους αλλά και για χαρτοποιίες,κονσερβοποιίες, κατασκευής ηλεκτρονικών παλετών, χώρους όπου εμφανίζουν μούχλα και άλλες πολλές εφαρμογές.

[ΠΗΓΗ: περιοδικό«ΨΥΚΤΙΚΟΣ» _ Συντάκτης του άρθρου κος Σάκης Κλειδαράς –εταιρία ΤΕΨΕ Α.Ε,Επικουρία κ. Πένυ Σιταρίδου -εταιρία DRY HELLAS Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.]