Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Με «σημαδεμένη τράπουλα» από τις κυβερνητικές πολιτικές προσπαθεί να σταθεί η ελληνική βιομηχανία στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος,μεγαλύτερο κατά 30%-40% από αυτό των ανταγωνιστών της.

Τα παραπάνω τόνισε το μέλος δ.σ. της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ( ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, αποκαλύπτοντας και το κωμικοτραγικό αλαλούμ, στο οποίο τελικά κατέληξε, το πολυσυζητημένο μέτρο της διακοψιμότητας, που ψηφίσθηκε πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, αλλά που στην πορεία ακυρώθηκε από την τρόικα, επειδή αντιβαίνει στην Οδηγία 72/2009 και, επειδή η κυβέρνηση, για να προχωρήσει στην υλοποίησή του, θα έπρεπε πρώτα να έχει πάρει το Ο.Κ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συνεπώς, η βιομηχανία και μάλιστα οι μονάδες υψηλής τάσης,δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάποια μείωση του ενεργειακού κόστους( επειδή θα μείωναν τη ζήτηση στις ώρες αιχμής).

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, ερευνώντας το θέμα, καμία σύμβαση σε εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας (Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού) δεν έχει υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανιών κι αυτό, επειδή η τρόικα, με μία τρισέλιδη απάντηση, απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως αυτό περιγραφόταν σε υπόμνημα που κατατέθηκε το Δεκέμβριο, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου για τις ΑΠΕ που προβλέπει τη δημιουργία Υπηρεσίας Διακοψιμότητας.

«Στην ΕΒΙΚΕΝ φωνάζουμε αλλά εις ώτα μη ακουόντων. Στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες-  στη χαλυβουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, τη βιομηχανία χάρτου, λιπάσματα-  το κόστος της ενέργειας έφτασε στο 50% του παραγωγικού και έχει προ πολλού υπερβεί το εργατικό. Το κόστος αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει η βιομηχανία, πολύ περισσότερο μάλιστα σε καιρό κρίσης. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στη χαλυβουργία, με εργοστάσια να κλείνουν και να υπολειτουργούν»,δήλωσε ο κ. Κοντολέων προσθέτοντας:

«Το 2013, τα μόνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ωφέλησαν 60 μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης. Ήταν οι μειώσεις έως 10% στα τιμολόγια της μέσης τάσης και η εξίσωση των ΥΚΩ ( Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) της μέσης τάσης,  με της υψηλής. Μέτρα που είχαν κόστος γύρω στα 13 εκατ. ευρώ, όταν δόθηκαν 120 εκατ. για να στηριχθούν οι μονάδες φυσικού αερίου κι όταν το κόστος μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής ήταν κοντά στα 200 εκατ., συν το κόστος του 1,6 δις. για τις ΑΠΕ».

Ο κ. Κοντολέων, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τη μία και πλέον επιβεβλημένη κίνηση, δεν ανοίγει το διάλογο για τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, καλώντας στο τραπέζι των συζητήσεων όλους τους εμπλεκόμενους.

Παράλληλα, μίλησε για μία κλειστή αγορά στο φυσικό αέριο, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μονοπωλίου, κάτι που έχουν επισημάνει και οι τροϊκανοί.Επίσης, μίλησε για την ανάγκη δημιουργία Αγοράς Εφεδρείας και την εισαγωγή φτηνής ενέργειας από γειτονικές χώρες και, τη διαμόρφωση, όπως βάσει των Κοινοτικών δεσμεύσεων η χώρα οφείλει, ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρύπων (CO2) ώστε να στηριχθούν και οι δοκιμαζόμενοι βιομηχανικοί καταναλωτές. 

[ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr]