Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ»

Μια απόφαση που σηματοδοτεί αλλαγές και τροποποιήσεις σε σχέση με τα νέα τιμολόγια μέσης τάσης εξέδωσε στις 2 Αυγούστου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι την ίδια ημέρα η ΔΕΗ ανακοίνωνε με δελτίο τύπου ότι προχώρησε στην κατάρτιση νέων βιομηχανικών τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και αμφισβητήσεις από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της βιομηχανίας, ήταν ακριβώς ότι στο κομμάτι των χρεώσεων για τους ρύπους, η ΔΕΗ δεν συμμορφωνόταν με τις αρχές ανταγωνιστικής τιμολόγησης, που έχει υπαγορεύσει η ρυθμιστική αρχή.

Η απόφαση της ΡΑΕ λοιπόν ξεκαθαρίζει ακριβώς το θέμα των ρύπων: αφορά στην καταγγελία και την αίτηση προσωρινών μέτρων της βιομηχανίας Επίλεκτος κατά της ΔΕΗ για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ χρεώνει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων με τα βασικά σημεία της απόφασης και του σκεπτικού να είναι τα εξής:

1.το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τιμολογίων ανταγωνιστικών χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, που η ΔΕΗ οφείλει να καταρτίζει συμμορφούμενη σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου

2.το τιμολόγιο ανταγωνιστικών χρεώσεων στο οποίο ενσωματώνεται και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

3.καλείται η ΔΕΗ να μην προβαίνει, διακριτώς και μονομερώς, στην επιβολή της χρέωσης για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στην Επίλεκτος μέχρι να καταρτίσει και να προσφέρει σε αυτήν εξειδικευμένα ως προς τα χαρακτηριστικά κατανάλωσής της ανταγωνιστικά τιμολόγια.

4. η μετακύλιση με οριζόντιο τρόπο του κόστους ρύπων αποτελεί σαφή ένδειξη ελλιπούς ανταγωνισμού στην αγορά

5.το κόστος ρύπων δεν επιβαρύνει άμεσα την προμήθεια αλλά την παραγωγή άρα είναι ανταγωνιστικό κόστος

ΔΕΗ

Από την πλευρά της η ΔΕΗ ισχυρίστηκε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας ότι είναι καθετοποιημένη  επιχείρηση και επομένως πρέπει να ανακτήσει πλήρως το κόστος που έχει λόγω των υποχρεωτικών δικαιωμάτων στην παραγωγή. Η ΔΕΗ μάλιστα έχει αποφασίσει σαν προμηθευτής να το περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα προφίλ ή κατανάλωσης.

ΡΑΕ

Τα βασικά σημεία στο σκεπτικό της απόφασης της απόφασης της ΡΑΕ αναφέρονται εξής σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ για το θέμα των ρύπων:

Όταν ακολουθείται εμπορική πολιτική “pass through” (δηλ. πλήρους μετακύλισης)στοιχείων κόστους με οριζόντιο τρόπο προς όλους τους καταναλωτές, είναι προφανές ότι δεν εφαρμόζονται οι ως άνω εμπορικές πολιτικές, τις οποίες θα ακολουθούσε ο συνετός προμηθευτής που επιθυμεί να παραμένει ανταγωνιστικός. Αντιθέτως, η πολιτική “pass thought“ αποτελεί σαφή ένδειξη ελλιπούς ανταγωνισμού στην αγορά,πράγμα που είναι πασιφανές στην περίπτωση της λιανικής αγοράς στη χώρα μας.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της προμήθειας, ο προμηθευτής δεν επιφορτίζεται άμεσα κάποιο διακριτό κόστος λόγω των δικαιωμάτων εκπομπών (ΔΕ), αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αυξημένο κόστος της δραστηριότητας της παραγωγής οδηγεί σε αυξημένο κόστος κάλυψης των αναγκών των πελατών του σε ηλεκτρική ενέργεια, και άρα επηρεάζει το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος αυτό μπορεί είτε να είναι ενσωματωμένο στο ανταγωνιστικό σκέλος, όπως είναι και τα λοιπά κόστη παραγωγής (ενδεικτικά, το κόστος καυσίμου), είτε,εναλλακτικά, μπορεί να συμφωνηθεί από κοινού με τον εκάστοτε πελάτη μια μεθοδολογία διακύμανσης της ανταγωνιστικής χρέωσης για σημαντικές μεταβολές της μοναδιαίας τιμής των ΔΕ, ανάλογα με το βαθμό του τιμολογιακού ρίσκου που δέχονται να αναλάβουν τα δύο μέρη

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε κάθε περίπτωση, η μετακύλιση του εν λόγω κόστους, και μόνο, με μονομερή επιβολή μιας χρέωσης ή μιας ρήτρας, δεν συνάδει με τις αρχές τιμολόγησης απελευθερωμένων τιμολογίων.

Το εάν το συγκεκριμένο αυτό κόστος θα περιλαμβάνεται ενσωματωμένο σε μια συνολική τιμή για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ή εάν θα υπάρχει διακριτή χρέωση με ρήτρα,είναι θέμα της διαπραγμάτευσης και των εναλλακτικών επιλογών που μπορεί να προτείνει ο εκάστοτε προμηθευτής και να επιλέξει ο πελάτης του, έτσι ώστε να αποτελέσει, τελικά, και όρο της μεταξύ τους συμφωνίας και σύμβασης.

Κατά την παρούσα συγκυρία, όπου είναι δεδομένες τόσο οι δομικές στρεβλώσεις της αγοράς,όσο και η κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και στην παραγωγή και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η όποια αναφορά σε κόστος δεν μπορεί παρά να αναφέρεται στο πραγματικό κόστος και όχι σε ευκαιριακό κόστος, ή στο κόστος που διαμορφώνεται στην αγορά υπό τις παρούσες στρεβλές συνθήκες.

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS]