Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Άποψη της Δ.Ε.Η.

Η ΔΕΗ αναφέρει ότι τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από διαβουλεύσεις και οι συνολικές χρεώσεις που πληρώνουν οι βιομηχανίες δεν είναι κάτι που μπορεί να ελέγξει η ΔΕΗ καθώς αφορούν και φόρους που επιβάλλονται από την πολιτεία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η Επιχείρηση επισημαίνει τα εξής:

«Οι συνολικές χρεώσεις ρεύματος συνίστανται από χρεώσεις που καθορίζονται από τη ΔΕΗ (ανταγωνιστικές) και από χρεώσεις που ρυθμίζονται από την Πολιτεία, καθώς και από τέλη και φόρους.

Τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις έτσι, ώστε αυτά να ανακλούν τις ανάγκες των επιμέρους κλάδων των βιομηχανιών.

Η ΔΕΗ προχώρησε μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν σε νέα μειωμένα τιμολόγια τα οποία έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2013.

Σημειώνεται ότι από 1.1.2013 έχουν καταργηθεί τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων, τα οποία αγοράζονται πλέον εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ της ΕΕ, και το κόστος που προκύπτει μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τον υπολογισμό του κόστους των ρύπων λαμβάνεται υπόψη, όχι μόνο η παραγόμενη ενέργεια των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, αλλά επίσης και η ενέργεια τρίτων παραγωγών από μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ που αγοράζει η ΔΕΗ.

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αφορούν μεγάλους πελάτες Μέσης Τάσης εμπεριέχουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις του ανταγωνιστικού σκέλους σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χρεώσεις.

Για τις μεγάλες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης - τα ενιαία τιμολόγια παρέμειναν σταθερά από τον Ιούλιο του 2008 - τα νέα τιμολόγια προσφέρουν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στη δομή και στις τιμές ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη.

Σε ότι αφορά αναφορές για επιμέρους όρους των προτάσεων της ΔΕΗ, οι οποίοι αντίκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι σχετικές αναφορές είναι εκτός πραγματικότητας.

Η ΔΕΗ προσφέρει εγγράφως σε κάθε ένα πελάτη της στην Υψηλή και Μέση Τάση τα νέα τιμολόγια προτείνοντας το, κατά την εκτίμησή της,καταλληλότερο για το δικό του καταναλωτικό προφίλ ζήτησης τιμολόγιο, έτσι ώστε οι πελάτες να επιλέξουν τιμολόγιο και να προχωρήσουμε σε υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας.

Η ανταπόκριση στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κρίνεται αρχικά θετική, αλλά είναι προφανές πως πρόωρες εκτιμήσεις και κρίσεις προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση δεν στοιχειοθετούνται και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για μια σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, εξωστρέφειας και ανταγωνισμού».

 

Ανεπαρκείς οι μειώσεις στο ρεύμα, λένε οι βιομήχανοι

 Εν δυνάμει νέες αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος στην Υψηλή Τάση και πολύ περιορισμένες μειώσεις που κλιμακώνονται από 5% ως 10% στη Μέση Τάση εκτιμούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ότι θα επέλθουν από τις αλλαγές των τιμολογίων για τις βιομηχανίες που ανακοίνωσε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα και ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση, προκειμένου το κόστος ρεύματος να μειωθεί σε πραγματικά ανταγωνιστικά επίπεδα. Το όφελος είναι μόλις 12 εκατ. ευρώ για 62 εταιρείες της Μέσης Τάσης, εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν οι 58 , δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙ ΚΕΝ) σε συνάντηση που είχαν χθες με δημοσιογράφους. Υποστήριξαν ότι είναι ανεπαρκείς οι μειώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και ότι τα νέα τιμολόγια δεν αποτελούν παρά μία ακόμα επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο . Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα το κόστος ρεύματος (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για μία βιομηχανία στην υψηλή τάση φθάνει στα 70 ευρώ MWh, ενώ στη Γερμανία διαμορφώνεται στα 49,70 ευρώ MWh και στη Γαλλία κάτω από τα 42 ευρώMwh και ζήτησαν περαιτέρω μείωση τόσο από τη ΔΕΗ και ιδίως όσον αφορά τη χρέωση των ρύπων όσο και στο ρυθμιζόμενο σκέλος των τιμολογίων, όπως είναι το ΕΤΜΕΑΡ στη Μέση Τάση, το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το κόστος χρέωσης συστήματος.

«Με τις συνθήκες αυτές είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε»,δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, εκτελεστικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛ, η οποία εξάγει πάνω από το 85% της παραγωγής της. Σύμφωνα με τη βασική πρόταση της ΔΕΗ οι τιμές στην Υψηλή Τάση μένουν στα ίδια ουσιαστικά επίπεδα και η όποια μείωση θα προέλθει από τις συμβάσεις διακοψιμότητας του ΑΔΜΗΕ, μέτρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο όμως δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Κόστος

Εξάλλου, μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία και η επεξεργασία αλουμινίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε συνεχή βάση, αυξάνοντας την παραγωγή και τις εξαγωγές τους αν είχαν ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος. Οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ διευκρίνισαν πάντως ότι τα νέα τιμολόγια δεν τους έχουν κοινοποιηθεί επίσημα από τη ΔΕΗ,αναγνωρίζοντας ότι η επιχείρηση, έστω και με καθυστέρηση, έκανε κάποια βήματα.Από το 2005 στη Μέση Τάση το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 45% δήλωσε ο κ.Απόστολος Δοντάς της κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη.

Στο φυσικό αέριο, η Ελλάδα είναι 30% ακριβότερη απ' ό,τι ηΓερμανία, 28% πάνω από τη Γαλλία και 100% ακριβότερη σε σχέση με τη Βρετανία.

 

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS]