Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > Η ΔΕΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

Νέα δεδομένα δημιουργούν τα καινούρια τιμολόγια μέσης τάσης της ΔΕΗ καθώς με τις διαφοροποιήσεις που επέρχονται επί της ουσίας εξισώνεται ο τρόπος αντιμετώπισης των ενεργοβόρων βιομηχανιών στη Μέση Τάση με την Υψηλή.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι περίπου 62 βιομηχανίες με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως ανάλογα με το προφίλ, τη διαχείριση της ζήτησης και τη σταθερότητα του φορτίου τους, μπορούν να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις που κυμαίνονται στο 15% και μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και λίγο περισσότερο.

Στην πραγματικότητα τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας επιστρέφουν στα επίπεδα του 2011, πριν δηλαδή την υπέρογκη και άδικη αύξηση που επιβλήθηκε το 2012 όταν και καταργήθηκε το βιομηχανικό τιμολόγιο της μέσης.

Η βιομηχανία μάλιστα μιλά ανοιχτά για αποκατάσταση αδικίας, για τον πρόσθετο λόγο ότι στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η ΕΒΙΚΕΝ, ο διαχωρισμός των καταναλωτών δε γίνεται με βάση το δίκτυο (μέση ή υψηλή) από όπου προμηθεύεται το ρεύμα αλλά από το ύψος της κατανάλωσης. Και εκείνο που ισχύει στις χώρες  όπου υπάρχει συνεπής βιομηχανική πολιτική είναι ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν διαφορετική μεταχείριση, καθώς οι όγκοι κατανάλωσης είναι τεράστιοι και από το ενεργειακό κόστος εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της παραγωγής.

Με τα νέα τιμολόγια λοιπόν, όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, φαίνεται να λύνεται ένα πρόβλημα. Δεν είναι όμως το μόνο: οι βιομηχανίες μέσης τάσης έχουν επίσης θέσει θέμα, όχι στη ΔΕΗ αλλά στη ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ να υπάρξει ορθή αντιμετώπιση – δηλαδή ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης  – και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των ΥΚΩ και του ΕΤΜΕΑΡ.Το αίτημα αυτό σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αντιμετωπίζεται θετικά από τις αρμόδιες αρχές. Εφόσον γίνει αποδεκτό και σε συνδυασμό με το μέτρο της διακοψιμότητας που θα ισχύσει για όλους τους ενεργοβόρους πελάτες (υψηλής και μέσης) τότε όπως επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα ώστε οι βιομηχανίες με κατανάλωση της τάξης των 13 – 20GWh ετησίως να πλησιάσουν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό κόστος.

Πέρα από τις καταρχήν θετικές αντιδράσεις πάντως, κύκλοι της βιομηχανίας, επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμη ανοιχτό το θέμα των ρύπων και το πώς η ΔΕΗ υπολογίζει και επιμερίζει το συγκεκριμένο κόστος στους πελάτες της.

Και βέβαια εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο τελευταίος λόγος – εάν δηλαδή θα αποδεχθούν τα νέα τιμολόγια ή όχι οι εταιρείες– ανήκει στους ίδιους τους επιχειρηματίες, τα επιτελεία και τους συμβούλους τους, οι οποίοι και θα βάλουν κάτω τα πραγματικά νούμερα και θα τεστάρουν στην πράξη εάν ισχύουν τα όσα δεσμεύτηκε να κάνει πράξη η ΔΕΗ.

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRES]