Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2007-2011 > ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Αθήνα, 10-6-10

 

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η διήμερη επιμορφωτική και ψυχαγωγική εκδήλωση της Ένωσης στο Βόλο και το Πήλιο στις 4 και 5 Ιουνίου. Σε ένα κεντροβαρικό σημείο της Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες του κλάδου της ψύξης, για να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στο σοβαρότερο θέμα που κρίνει σήμερα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων : Την αποτελεσματικότητα. Όλοι οι ομιλητές παρουσίασαν μεθοδολογίες γύρω από τεχνικά και οικονομικά θέματα, με στόχο να δείξουν πως μπορεί κανείς να κάνει περισσότερα με λιγότερους πόρους. Όλες οι ομιλίες ήταν απλές και ουσιαστικές, ενώ το ακροατήριο απαρτίστηκε από μια μεγάλη ποικιλία εκπροσώπων επιχειρήσεων τροφίμων, ψυκτικών εγκαταστάσεων, μεταφορών και κατασκευαστών. Η Ένωση ακολούθησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη πολιτική της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων – προμηθευτών – πελατών, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε το βράδυ (τσιπουράδικο) και τη 2η μέρα (πεζοπορία και γεύμα στο Πήλιο). Όλοι οι σύνεδροι έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ η Διοίκηση της Ένωσης αποφάσισε να εντείνει της προσπάθειές της, για διοργάνωση πρωτοποριακών εκδηλώσεων, που θα προάγουν τη ψύξη με κάθε τρόπο και θα σφίξουν τις σχέσεις των σχετικών φορέων - ατόμων. Παρακάτω θα δείτε περιλήψεις των παρουσιάσεων :

 

“Σωστές ενέργειες για την αντικατάσταση R-22”

Δανιήλ Παππάς, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχ., Ecoref

Η υποχρεωτική απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης του ψυκτικού μέσου R22 από 1-1-2010 σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2037/2000 η οποία έγινε το 2007 νόμος και του Ελληνικού Κράτους, δημιουργεί έναν σοβαρό προβληματισμό όσον αφορά την σωστή επιλογή ψυκτικού μέσου στις μεγάλες  ψυκτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με R22. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα η πληροφόρηση στον κλάδο των τεχνικών που ασχολούνται με τις ψυκτικές εγκαταστάσεις είναι ελλιπής. H απόφαση αντικατάστασης του R22 δεν πρέπει να είναι πρόχειρη, ούτε να στηρίζεται μόνο σε διαφημιστικές προτάσεις των πολυεθνικών χημικών βιομηχανιών, αλλά πρέπει να είναι απόρροια μελέτης πλήθους παραγόντων.


“Κοστολόγηση δραστηριοτήτων ψυκτικής αλυσίδας ”

Νίκος Χαριτωνίδης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΕΒΨ, Πολ. Μηχ/κός ΕΜΠ., Πρόεδρος ΔΣ ΨΥΓΕΙΑ ΑΛΑΣΚΑ, Δ/ντής Cryologic Εκπαιδευτική – Συμβουλευτική

 Συχνά ακούμε παράπονα σχετικά με τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές στο κλάδο μας και αναρωτιόμαστε πως μερικές εταιρίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο φθηνά. Το αποτέλεσμα να πουλάμε κάτω του κόστους είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει - ο μακρύς δρόμος προς την πτώχευση. Είναι αλήθεια ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καθαρή εικόνα σχετικά με το λειτουργικό  κόστος  ενός Ψυγείου Δημόσιας Χρήσης. Η παρουσίαση αυτή βοήθησε να αναλύσουμε το πραγματικό κόστος. Τέλος, από τις γνώσεις κοστολόγησης, ωφελούνται και οι επιχειρήσεις που έχουν ιδιόκτητες ψυχρές αποθήκες, αφού βελτιώνουν την επίδοσή τους αν γνωρίζουν τους οδηγούς κόστους.

 

“Νομική υποστήριξη για επισφάλειες, ποια είναι η πραγματικότητα και πως μπορούμε να προφυλαχτούμε (DAS HELLAS) ”

Γεώργιος Τάσσης, Δ/ντης Εκπαίδευσης, D.A.S. - Hellas AE

Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στην αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των επιχειρήσεων  - προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου - πρόγραμμα ασφάλισης Νομικής Προστασίας για τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων των επιχειρήσεων - συγκριτικά πλεονεκτήματα.

 

“Μηχανισμός χρέωσης ΔΕΗ - Σημεία επέμβασης χρήστη”

Γιάννης Σιώρας, Βιομηχανικός Ηλεκτρολόγος – Ανάλυση ενέργειας, Benerg Energy Solutions

Η Παρουσίαση είχε ως σκοπό την ενημέρωση του ακροατηρίου για ένα θέμα που παρόλο που είναι μείζονος σημασίας για τα οικονομικά μιας εταιρίας , αγνοείται από τους ιδιοκτήτες της. Το θέμα αυτό είναι η ανάλυση των λογαριασμών της ΔΕΗ και ο τρόπος που χρεώνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Για να κατανοήσουμε τον τρόπο που η ΔΕΗ χρεώνει, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ποιες ομάδες καταναλωτών υπάρχουν και ποια η σημερινή τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Επίσης παρουσιάστηκαν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και η αλήθεια για το συνημίτονο, τα δεκαπεντάλεπτα, και τις αιχμές.

 

“Αποθήκευση–Aνάκτηση ενέργειας σε ψυκτικά συγκροτήματα”

Κώστας Μπουζιάνας-Έρικα Ντάβου, Διευθυντής,  Ενεργειακή Ελλάδος ΕΕ 

Περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για τη κίνηση μονάδων Ψύξης και Κλιματισμού. Κακή διαχείριση της ενέργειας, αποτελεί σοβαρή σπατάλη πόρων και συμβάλλει στη παγκόσμια θέρμανση. Άριστες ευκαιρίες για εξοικονόμηση στη ψυχρή αποθήκευση αποτελούν η αποθήκευση της ψυκτικής ενέργειας, η παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά και o φωτισμός ψυγείων με τη τεχνολογία των leds.

 

“Νέες τάσεις και προοπτικές στη Τεχνολογία ψυχροσυντήρησης και διατήρησης της ποιότητας νωπών οπωροκηπευτικών

 Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός σύμβουλος  GAB Hellas

 Η ομιλία ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην αποθήκευση φρούτων και λαχανικών και πρότεινε μεθοδολογίες αύξησης της διατηρησιμότητας. Όπως γνωρίζουμε η κυκλοφορία του αέρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη σωστή διατήρηση φρούτων. Ο καθηγητής με την εμπειρία του, μεταξύ των άλλων παρουσίασε ορθές μεθοδολογίες ψυχρής αποθήκευσης και διαχείρισης του αιθυλενίου.

 

Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης στην ψύξη και  το κλιματισμό ”

Βασίλειος Μπουγάτσος, Ηλ/γος-Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος Β. Μπουγάτσος ΑΤΕΕ                           

Στην παρουσίασή αυτή αναπτύχθηκαν μέτρα και τεχνικές που στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο σε νέες εγκαταστάσεις όσο και σε υπάρχουσες ψυκτικές εγκαταστάσεις. Δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για τον οικονομικό σχεδιασμό νέων εγκαταστάσεων και τη βελτίωση οικονομικότητας στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.


Minimal charge σε συστήματα αμμωνίας (20-100kg) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ελαφριά βιομηχανία, για εμπορικούς η βιομηχανικούς σκοπούς- η λύση του μέλλοντος”

James Murray, Διαχειριστής, Advanced Refrigeration Concepts 

Η ελάχιστη πλήρωση συστημάτων αμμωνίας φαίνεται να είναι η λύση του μέλλοντος, γιατί χρησιμοποιούνται  πολύ χαμηλές ποσότητες αμμωνίας, υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν υπάρχουν προβλήματα με διαρροές, δεν αυξάνονται τα ασφάλιστρα, είναι λύση πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο αποτελεσματική. Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές και προϋποθέσεις για ελαχιστοποίηση της ποσότητα πλήρωσης με αμμωνία και απομάκρυνση της αμμωνίας από τους χώρους που εργάζονται άνθρωποι και αποθηκεύονται τρόφιμα.

 

Παρουσίαση δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas

Στέλλα Βαϊνά , Υπεύθυνη  Σ.Β.Θ.Κ.Ε / Enterprise Europe Network-Hellas

Παρουσίαση της Ελληνικής Κοινοπραξίας  Enterprise Europe Network – Hellas, του μεγαλύτερου δικτύου ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος του ILME και ELA κ. Γιάννης Κονετάς παρουσίασε τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από τη Κοινωνική Ευθύνη των φορέων που ασχολούνται με τα Logistics και ανέφερε ότι στη σημερινή πραγματικότητα είναι αδύνατη η πρόοδος, χωρίς να αναλαμβάνει ο κάθε φορέας τις Κοινωνικές του ευθύνες.

 

Οι παρουσιάσεις έχουν καταχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη της Ένωσης. Προς διευκόλυνση των επικοινωνιών, η Ένωση κατήρτισε πίνακα παρόντων. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση. Όποιος επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες, παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μας.