Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2017 > ΤΙ ΝΕΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΠΠΥ

Έληξε στις 24 Απριλίου η δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ). Οι αλλαγές που επιφέρει το νέο σχέδιο είναι σχετικά λίγες και αφορούν κυρίως τα ύψη των προστίμων, την πώληση του κιμά, ενώ έχει προστεθεί και ένα άρθρο σχετικά με τα σφαγεία, το οποίο δεν υπήρχε στις προηγούμενες ΔΙΕΠΠΥ. Να σημειώσουμε ότι οι ΔΙΕΠΠΥ δεν είναι τίποτα  η κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Η υπό τροποποίηση απόφαση φέρει τον αριθμό Α2-718 και είχε εκδοθεί το 2014.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τα σφαγεία, για τα οποία προβλέπεται ένα ολόκληρο άρθρο. Κυριότερη αντίδραση που καταγράφηκε στη διαβούλευση είναι για την προβλεπόμενη εξαίρεση από τον κτηνιατρικό έλεγχο των μικρών νησιωτικών ή ορεινών σφαγείων.

Στο άρθρο που ορίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση έτοιμου μη προσυσκευασμένου κιμά,  στο κείμενο της διαβούλευσης είχε προστεθεί και η φράση «με ή χωρίς προσθήκη διαφόρων συστατικών, καρυκευμάτων, νατρίου κ.λ.π.». Για το συγκεκριμένο θέμα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είχε ήδη ανακοινώσει ότι πολλοί επαγγελματίες επικαλούνται την έλλειψη χρόνου, ή χαρακτηρίζουν τον κιμά παρασκεύασμα,ισχυριζόμενοι ότι έχουν προσθέσει αλάτι ή καρυκεύματα.

Υπάρχει ακόμα αλλαγή στα πρόστιμα, με αυστηροποίηση των προστίμων για παραπλάνηση καταναλωτών.

Τέλος διατηρούνται διάφοροι αναχρονισμοί, όπως το άρθρο 22 όπου καταγράφονται οι ονομασίες των τεμαχίων και οι κοπές και προβλέπονται πρόστιμα. Κάτι που θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τον κλάδο των κρεοπωλών.

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση από τους επαγγελματίες του κρέατος ήταν ελάχιστη και αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι το σχέδιο απόφασης αναρτήθηκε στο opengov για διαβούλευση την Μεγάλη Τετάρτη και κατέβηκε τη Δευτέρα μετά του Θωμά.

Το μόνο σχόλιο φορέα του κρέατος που συναντήσαμε είναι από την Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, η οποία ζήτησε να προστεθεί ότι οι επιχειρήσεις χονδρεμπορίας κρέατος και πουλερικών θα πρέπει να κατέχουν κωδικό εμπόρων (άρθρο 23). Μάλιστα θέτει ως αίτημα «να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη κτιριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου ανά πάσα στιγμή για λόγους διασφάλισης των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και να μην επιτρέπεται επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ευρωπαϊκούς κωδικούς έγκρισης των εγκαταστάσεών τους (π.χ. Α 100, F 100) να εισάγουν αλλά και να διακινούν εμπορικά πάσης προέλευσης κρέατα και προϊόντα κρέατος».

[ΠΗΓΗ:http://www.meatnews.gr/]