Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2016 > ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος, ζητά την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η εγκύκλιος επισημαίνει τη βαρύτητα «η οποία πρέπει να δίδεται:
α) στον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα στον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, καθώς και
β) στην εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής».

Το έγγραφο σημειώνει επιπλέον ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται «με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία».

Γίνεται βέβαια ειδική επισήμανση για τους ελέγχους στους εξής τομείς, μεταξύ άλλων:
1. Σε όλα τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας,νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτού κλπ.
2. Στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
3. Στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, στις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως οι υπεραγορές τροφίμων,τα cash & carry, οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, στα κρεοπωλεία, στα παντοπωλεία, στα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, στις κάβες ξηρών καρπών, στα αρτοποιεία, στα πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών κλπ.
4. Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν, ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, κλπ.
5. Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), oι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
6. Στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.
7. Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίες ιδρύονται και λειτουργούν σε στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους, ή εντός εκθεσιακών κέντρων.
8. Σε όλους τους αυτόματους πωλητές και ειδικά σε αυτούς που πωλούν θερμικά επεξεργασμένο γάλα, πίτσα, παγωτό κ.ά. και γενικότερα ευαλλοίωτα προϊόντα.
9. Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως κομμωτήρια, εργαστήρια περιποίησης χεριών και ποδιών κλπ.
10. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα, κλινικές, θεραπευτήρια, οίκους ευγηρίας κλπ. και ειδικά στα μαγειρεία, στα κυλικεία, χώρους υγιεινής αυτών και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
11. Στους χώρους παραμονής και σίτισης αστέγων και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων–μεταναστών.
12. Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων,αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.
13. Στα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κλπ.).
14. Στις επιχειρήσεις αναψυχής όπως Κέντρα Διασκέδασης, χώρους εκδηλώσεων στεγασμένους και υπαίθριους με μουσική ή όχι, στους οποίους υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ηχορύπανσης.

Η εγκύκλιος τονίζει τέλος την «αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα».

Εγκύκλιος εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων.pdf

[ΠΗΓΗ:http://www.meatnews.gr/]