Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΜΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία καλείται να αποφασίσει για την κατάργηση της ισχύουσας έκπτωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια και στους κύκλους της βιομηχανίας επικρατεί σκεπτικισμός.  Ένας από τους λόγους του προβληματισμού αφορά στο γεγονός ότι η ΓΣ καλείται όχι απλά να καταργήσει την ισχύουσα έκπτωση αλλά επιπλέον να δώσει την έγκρισή της στα νέα τιμολόγια, τα οποία θυμίζουμε ότι θα πρέπει να καταρτιστούν μετά από διαπραγματεύσεις με τους πελάτες, να είναι "προσωποποιημένα" και να είναι κοστοβαρή αντικατοπτρίζοντας τα πραγματικά κόστη παραγωγής της ΔΕΗ. 

Προς ώρας οι πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένες.Ακόμη όμως και για τις περιπτώσεις των πελατών υψηλής τάσης όπου υπάρχει καταρχήν συμφωνία, το γεγονός ότι τα τιμολόγια – σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά – θα δημοσιοποιηθούν και θα τεθούν προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση προκαλεί σκεπτικισμό. Θυμίζουμε ότι τα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες της υψηλής τάσης που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση προβλέπεται να συμφωνηθούν και να καταρτιστούν σύμφωνα με το προφίλ και τις ανάγκες της κάθε βιομηχανίας.

Αυτού του είδους τα τιμολόγια, αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας δεν είναι συνηθισμένο να δημοσιοποιούνται. Επίσης ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής,είναι ότι θα πρέπει το προς έγκριση κείμενο από τη ΓΣ να μη δημιουργεί έδαφος για πιθανές παρεμβάσεις εκ μέρους της Κομισιόν, όπως θυμίζουμε συνέβη με τα ισχύοντα τιμολόγια. 

Πάντως την ίδια στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα των νέων τιμολογίων,το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αυτό της διακοψιμότητας φαίνεται ότι οδεύει προς διευθέτηση. Την Παρασκευή εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους φορείς των ΑΠΕ γνωστοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της απόφασης, που αναμένεται να υπογράψει εντός των ημερών ο ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτης. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά το συνολικό προς διάθεση ποσό "ψαλιδίζεται" στα 48 εκ. ευρώ  και θα καλυφθεί από εισφορά των ΑΠΕ (3,6% για τα φωτοβολταϊκά πλην των οικιακών, 1,8%  για τα αιολικά και 0,8% για τα μικρά υδροηλεκτρικά). Για το θέμα πάντως έχουν γίνει παρεμβάσεις με επίσημες ανακοινώσεις ζητώντας τροποποιήσεις στο μέτρο τόσο από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) όσο και από τους εκπροσώπους των αιολικών(ΕΛΕΤΑΕΝ).

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ακόμη και εάν υπογραφεί η απόφαση για τη διακοψιμότητα,απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας για την εφαρμογή του μέτρου απότον ΑΔΜΗΕ. Αυτό το διάστημα υπολογίζεται σε έναν με δύο μήνες, δηλαδή η διακοψιμότηταεκτιμάται ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται νωρίτερα από το Μάρτιο.

[ΠΗΓΗ:capital.gr]