Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες η πρόταση των δανειστών για καθιέρωση κοστοστρεφών τιμολογίων, που μεταφράζεται σε κατάργηση των εκπτώσεων που έχει διασφαλίσει με απόφαση γενικής συνέλευσης προς τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της. Με ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί 27 ενεργοβόρες βιομηχανίες, ζητάει από τους δανειστές να μην επιμείνουν στις προτάσεις τους και από την ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, που όπως αναφέρει, «θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας,αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ. Υπενθυμίζει ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων Roland Berger) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ τονίζουν στην «Κ» ότι χρήση των εκπτώσεων γίνεται ουσιαστικά από τις χαλυβουργίες που λόγω καταναλωτικού προφίλ χρησιμοποιούν το νυχτερινό τιμολόγιο. Αναφέρουν επίσης ότι εάν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι να αποτελέσει μέρος ενός πολιτικού κειμένου, αφήνοντας αιχμές για υποκινούμενες παρεμβάσεις, και επισημαίνουν ότι τυχόν αποδοχή από πλευράς της κυβέρνησης των συγκεκριμένων προτάσεων θα οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο τα χαλυβουργεία. Η εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί η άποψη περί κρατικής ενίσχυσης σε επίπεδο Επιτροπής Ανταγωνισμού, με βασικό επιχείρημα ότι το κόστος ρεύματος για την Ελλάδα ακόμη και με τις εκπτώσεις της ΔΕΗ παραμένει κατά 30% ακριβότερο από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. είχε θέσει σχετικό ερώτημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και απέστειλε την πρώτη της επιστολή - απάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το σκεπτικό που η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε σε αυτήν, ήταν ότι η απόφαση της ΔΕΗ για παροχή εκπτώσεων σε 71 εταιρείες που αντιπροσώπευαν το 13,2% της κατανάλωσης το 2013, στηρίχτηκε σε καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Ανέφερε μάλιστα ότι η μοναδική περίπτωση που μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει έκπτωση κάτω από το μεταβλητό κόστος της ΔΕΗ αφορά τις εκπτώσεις της χαλυβουργίας ύψους 7-10 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν η ΔΕΗ μόνο από το κλείσιμο δύο πελατών της που σταμάτησαν να λειτουργούν το 2013 (Χαλυβουργία Ελευσίνας και Χαλυβουργική) είχε απώλειες άνω των 13 εκατ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται επίσης τη δραματική αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών από πελάτες υψηλής τάσης προς τη ΔΕΗ το2013, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο ανακατανομής της παραγωγής κάποιων βιομηχανιών στο εξωτερικό, εξέλιξη που θα δημιουργούσε περαιτέρω απώλειες στιςπωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΔΕΗ.

[ΠΗΓΗ:Καθημερινή]