Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2015 > ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ «D-DAY» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ- ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής που δημιουργήθηκε με εντολή του αρμόδιου υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, για το ενεργειακό της βιομηχανίας, έχει οριστεί για σήμερα. Και παρότι το στενό χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί όπως είχε ζητηθεί, ακόμη παραμένει ερωτηματικό η εισήγηση που θα γίνει προς τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος και θα έχει τον τελικό λόγο για το κρίσιμο θέμα της διακοψιμότητας.

Χθες είχαμε δύο παρεμβάσεις για το θέμα τόσο από την ΕΛΕΤΑΕΝ  όσο και από το Σύνδεσμο εταιριών φωτοβολταικών  στις οποίες οι δύο σύνδεσμοι ΑΠΕ, εξέφραζαν την αντίθεσή τους να επωμιστεί ο κλάδος το κόστος της υπηρεσίας. Εν πολλοίς ο κλάδος των ΑΠΕ υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ανάγκη για την υπηρεσία, λόγω επάρκειας, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί όλο το κόστος πρέπει να μετακυληθεί σε αυτόν που απολαμβάνει τα οφέλη.

Την ίδια στιγμή πάντως, η βιομηχανία και ιδιαίτερα οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας επιχειρηματολογούν υπέρ του μέτρου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει εγκριθεί από την ΕΕ και ότι οι ανάγκες του συστήματος για πρωτεύουσες και δευτερεύουσες εφεδρείες  είναι μεγάλες εξαιτίας της υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ. Τώρα και από την πλευρά της βιομηχανίας γίνεται αντιληπτό ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πρωτοβουλίες και μέτρα που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το συνολικό κόστος και να μειώσουν την επιβάρυνση και για τον κλάδο των ΑΠΕ. Σε μια τέτοια προοπτική, πηγές της βιομηχανίας δεν εμφανίζονται αντίθετες – το αντίθετο μάλιστα θα υποστήριζαν πιθανή κυβερνητική πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή του περιορισμού της επιβάρυνσης που προκύπτει για τον κλάδο των ΑΠΕ –  αρκεί να μη δημιουργείται κίνδυνος για την έγκριση που έχει δοθεί στο μέτρο με την παλιά του μορφή από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό οι εναλλακτικές που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητούνται είναι:

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί με«πολιτική» απόφαση και θα οδηγούσε σε ουσιαστική μείωση του συνολικού κόστους κατά 10 – 20 εκ.ευρώ, ήτοι να μειωθεί στα 35-40εκ. ευρώ, είναι να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των κρατικών εταιρειών ότι δε θα εγγραφούν στο μητρώο για τη διακοψιμότητα. Η πρόταση αφορά τη ΔΕΗ, η οποία μάλιστα αγοράζει ρεύμα για τα ορυχεία της από τοpool με υψηλό κόστος αλλά και τη Λάρκο, η οποία ούτως ή άλλως έχει σοβαρό πρόβλημα στις πληρωμές της.

Μια άλλη εναλλακτική, που επίσης βλέπει θετικά η βιομηχανία αφορά στην πρόταση που κατέθεσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, να καλυφθεί μέρος ή το σύνολο του κόστους από τις μειωμένες πληρωμές προς τις συμβατικές μονάδες, ο οποίες θα κληθούν να παράσχουν λιγότερες υπηρεσίες (δηλαδή από τους προμηθευτές).

Φυσικά πάντα βρίσκεται στο τραπέζι και το θέμα της αξιοποίησης των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων, που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα.

Την ίδια στιγμή πάντως, η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το μέτρο της διακοψιμότητας είναι απολύτως αναγκαίο για τον κλάδο, ιδιαίτερα της χαλυβουργίας, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εξελίξεις και τις πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης της Χαλυβουργικής. Αλλά και άλλοι μεγάλοι όμιλοι,οδηγήθηκαν εκ των πραγμάτων σε κινήσεις στήριξης για την παροχή ρευστότητας στις δικές τους μονάδες, οι οποίες επίσης βρίσκονται στην εντατική, υπό το βάρος της κρίσης.

Και όπως υπογραμμίζουν πηγές της βιομηχανίας, η διακοψιμότητα μπορεί να δώσει ένα σαφές στίγμα και θετικό μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την παραγωγική και βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρας

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]