Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ

"Υπομονή λίγες ακόμη ημέρες" συνιστά το ΥΠΕΚΑ στις βιομηχανίες αναφορικά με τη συμβάσεις διακοψιμότητας, καθώς παρά το πρόσφατο “οκ” της Κομισιόν η σχετική υπουργική απόφαση δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Μπορεί στις αρχές Νοεμβρίου η Ευρωπαική Επιτροπή να άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή και στην Ελλάδα των συμβάσεων αυτών που συνάπτονται μεταξύ μεγάλων καταναλωτών ενέργειας και του διαχειριστή του συστήματος, ωστόσο ένα περίπου μήνα μετά την έγκρισή της, και απόφαση από το ΥΠΕΚΑ η αγορά δεν έχει ακόμη δει.

Η αιτία;  Οτι, η ελληνική πλευρά θέλει, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ, να εφαρμόσει κατά γράμμα τη μεθοδολογία, έτσι όπως περιγράφεται στα έγγραφα της Κομισιόν, προκειμένου να μην βρεθεί μελλοντικά αντιμέτωπο με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Εχοντας την εμπειρία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που κράτησαν δύο χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα, το ΥΠΕΚΑ θέλει ο τρόπος εφαρμογής της διακοψιμότητας να είναι απόλυτα συμβατός με τις κοινοτικές απαιτήσεις.

Στα συνεχή επομένως ερωτήματα από τη βιομηχανία που δέχεται, η απάντηση που δίνει είναι “αναμείνατε στο ακουστικό σας”.

Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δημοπρασίες θα είναι μηνιαίες, το πλαφόν της αμοιβής θα κινείται στα επίπεδα των 100.000 ευρώ το μεγαβάτ το χρόνο και των 15 ευρώ η μεγαβατώρα.

Λέγεται επίσης ότι θα ισχύσει ελάχιστο όριο προσφερόμενου φορτίου προς περικοπή στα 5 μεγαβάτ,κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει προφορά μια εταιρεία. Οσο για την πρώτη δημοπρασία, λέγεται ότι η πρώτη δημοπρασία θα είναι για ισχύ 500 μεγαβάτ.

Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα σπέκουλας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο ύψος του φορτίου της κάθε βιομηχανίας το οποίο θα προσφέρει για περικοπή, εφόσον της ζητηθεί.

Το σκεπτικό πάντως των δημοπρασιών είναι αυτό που έχουμε περιγράψει πολλές φορές : Ο διαχειριστής του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) προκηρύσσει διαγωνισμό στον οποίο οι βιομηχανίες προσφέρουν φορτία ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μπορούν να περικόψουν εφόσον τους ζητηθεί από αυτόν και με προσυμφωνημένο χρόνο ειδοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό ο διαχειριστής θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι εφόσον παραστεί ανάγκη σε περιόδους και ώρες υψηλής ζήτησης, το ύψος των φορτίων που θα περικόπτει από τις συγκεκριμένες βιομηχανίες.

Μέσω των συμβάσεων διακοψιμότητας, η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει πιο οικονομική,καθώς θα αποφεύγονται επενδύσεις για την κάλυψη της ζήτησης σε ώρες αιχμής. Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανίες που τις συνάπτουν, θα έχουν μια μείωση στο συνολικό ενεργειακό τους κόστος, μέσω της αμοιβής που θα λαμβάνουν για την υπηρεσία αυτή.

 

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]