Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Σε μια ανασκόπηση των όσων έχουν ήδη γίνει για τη μείωση του ενεργειακού κόστους προχώρησε χθες η κυβέρνηση απευθυνόμενη προς το προεδρείο του ΣΕΒ,χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κάτι καινούργιο, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Τον απολογισμό ανέλαβε να κάνει ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το μέτρο της αντιστάθμισης βρίσκεται ήδη στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί ίσως και σήμερα,και ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ ετησίως ή 140 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα το όφελος για την ελληνική οικονομία από τη συμφωνία με τη Gazprom για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ξεμπλοκάρει το μέτρο της επιστροφής μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ του 2013 στους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τη διακοψιμότητα, για την οποία ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Τέλος, σε σχέση με τη ΔΕΗ,ανέφερε ότι 80 βιομηχανίες μέσης τάσης έχουν υπογράψει τα νέα τιμολόγια,που μεταφράζονται σε έκπτωση 15%. Επίσης τέσσερις βιομηχανίες υψηλής τάσης (σε σύνολο 24) έχουν υπογράψει τα τιμολόγια που προέκυψαν με βάση τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ενώ άλλες τέσσερις αναμένεται να υπογράψουν σύντομα.

Τι έχει υλοποιηθεί

Αν και εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να γίνει στη Διυπουργική της Πέμπτης, το θέμα είναι ότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δεν άκουσαν κάτι καινούργιο.

Οι τελευταίοι υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι από το πακέτο μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο τμήμα δεν έχει υλοποιηθεί (σσ: αφορά τη διακοψιμότητα). Με την εξαίρεση της αντιστάθμισης,έχουν υλοποιηθεί μόνο μέτρα ήσσονος σημασίας, όπως η εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ μεταξύ μέσης και υψηλής τάσης,κ.οκ.

Επιπλέον, οι του ΣΕΒ ζήτησαν να μειωθούν οι φόροι στην ενέργεια,και συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να πάρουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση από τους συνομιλητές τους.

Υπενθύμισαν ότι σε ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η φορολογική επιβάρυνση της ενέργειας αντιστοιχεί στο 20% της αντίστοιχης ελληνικής με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών όταν η ενεργοβόρα εγχώρια βιομηχανία βουλιάζει.

Το πακέτο μέτρων του Φεβρουαρίου

Μεταξύ των πολλών αιτημάτων που κατέθεσαν τα μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ήταν η κατ? ελάχιστον υλοποίηση των μέτρων που είχε εξαγγείλει το υπουργείο ΠΕΚΑ τον περασμένο Φεβρουάριο και η αναβίωση - αναβάθμιση της Επιτροπής Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής.

Από κυβερνητικής πλευράς, δεν φαίνεται να υπήρξαν σαφείς τοποθετήσεις ως προς το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα στο θέμα μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αν και όλοι οι υπουργοί (Χαρδούβελης, Μανιάτης,Παπαγεωργίου, Δένδιας, Βρούτσης)έδειξαν να κατανοούν τη σημασία του θέματος για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, αλλά και την πίεση χρόνου για τη λήψη μέτρων, κάτι συγκεκριμένο δεν ακούστηκε, παρά γενικόλογες δεσμεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε πάντως το στίγμα της κατάστασης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δραστική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% στα χρόνια της κρίσης δημιούργησε μια «πρωτοφανή κατάσταση» στη βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Σ. Καλλιτσάντσης, Ν. Καραμούζης, Ευ. Μυτιληναίος και Δ. Παπαλεξόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ευθ. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Α. Σκέρτσος.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/