Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΣΕΒ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, μαζί με τη δρομολογούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα βρεθούν στο τραπέζι ευρείας συνάντησης που θα γίνει αύριο υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα καθώς και όλων των συναρμόδιων υπουργών.

Στην συνάντηση, όπου θα συμμετέχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας,Ανάπτυξης, πιθανώς και Εργασίας, η ηγεσία του ΣΕΒ θα θέσει μεταξύ των άλλων και το πάγιο αίτημά της να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Το τι ανταπόκριση θα βρει το συγκεκριμένο αίτημα παραμένει άγνωστο.

Η αυριανή συνάντηση είναι προπαρασκευαστική της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής στο υπ. Ανάπτυξης με αποκλειστικό θέμα τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής.

Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Άλλο καυτό θέμα, αφορά στο σχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, και να «πέσει ρευστό» στην αγορά, με την προϋπόθεση φυσικά ότι πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις.

Εξετάζεται συγκεκριμένα ένας μηχανισμός προαιρετικού εξωδικαστικού συμβιβασμού,όπου επιχειρήσεις και πιστωτές(τράπεζες,Δημόσιο, Ταμεία, φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα κάθονται στο τραπέζι για να βρουν λύσεις προς την κατεύθυνση μιας γενναίας αναδιάρθρωσης των δανείων.Σε αντάλλαγμα, ο πιστωτής θα μπορεί να προτείνει αλλαγή του μάνατζμεντ της εταιρείας, μείωση προσωπικού, κ.ο.κ.

Τι εκκρεμεί στα ενεργειακά

Στο μέτωπο της ενέργειας, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής-Θεσσαλονίκης διαβάστε εδώ περισσότερα άναψε το πράσινο φως προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο περιβόητος μηχανισμός «αντιστάθμισης» του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, μέσω του οποίου οι βιομηχανίες θα εισπράττουν 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, από φέτος μέχρι και το 2020.

Εκκρεμούν ωστόσο από το πακέτο μέτρων 150 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί το Φεβρουάριο για τη μείωση του βιομηχανικού ενεργειακού κόστους, σειρά σημαντικών μέτρων όπως η περιβόητη «διακοψιμότητα» που εδώ και μήνες έχει κολλήσει στην Κομισιόν, καθώς και η έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η αλληλογραφία ΥΠΕΚΑ-Κομισιόν για τη διακοψιμότητα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και το σίριαλ θα κρατήσει ακόμη καιρό. Οσο, για τη διάθεση των 50 περίπου εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΔΕΠΑ του 2013, θεωρείται,σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, πιο απλό θέμα. Εδώ και καιρό πάντως, και αυτό το δεύτερο θέμα, μοιάζει να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]