Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ COST RECOVERY- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΡΑΕ

Καταργείται οριστικά ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (Cost Recovery) καθώς η ΡΑΕ στη χθεσινή ολομέλειά της δεν έλαβε απόφαση παράτασης της ισχύος του ούτε κατά ένα τρίμηνο, όπως είχε ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ λόγω της αναταραχής που υπάρχει από τις αναγγελθείσες απεργίες. Ταυτόχρονα όμως η ΡΑΕ αποφάσισε την παρακολούθηση σε καθημερινή βάση της αγοράς έτσι ώστε να λαμβάνει κάθε στιγμή αποφάσεις για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων είτε με κατ΄ εξαίρεση ενεργοποίηση του Cost Recovery ακόμα και για μία ημέρα, είτε με λήψη άλλων πρόσφορων μέτρων. Επιπλέον η ΡΑΕ ξεκινά δύο κύκλους δημόσιας διαβούλευσης: Έναν επί εναλλακτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί για το ΜΑΜΚ και έναν επί προτάσεων για τα ΑΔΙ τα οποία, με τη σημερινή μορφή τους καταργούνται στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Ειδικότερα, ως επακόλουθο του ότι η ΡΑΕ δεν έλαβε χθες καμία νέα απόφαση για το ΜΑΜΚ, ισχύουν οι αποφάσεις που είχε λάβει την 1η Ιουλίου του 2013, σύμφωνα με τις οποίες ο Μηχανισμός καταργείται ολοκληρωτικά την 1η Ιουλίου του 2014. «Δεν υπήρξε κάτι νέο έκτοτε που να αλλάζει τα δεδομένα. Άλλωστε δεν υπήρξε, τότε, κάποια εμπεριστατωμένη αντίρρηση ή πολύ περισσότερο κάποια προσφυγή από κανένα φορέα της αγοράς» υπενθυμίζει, αρμόδιος παράγοντας.

Ωστόσο με τη χθεσινή της απόφαση η ΡΑΕ θεσμοθετεί μια νέα διαδικασία προληπτικού ελέγχου της αγοράς και επιφυλάσσει για τον εαυτό της το δικαίωμα να λαμβάνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων που θίγουν την ομαλή λειτουργία της. Συγκεκριμένα καλεί τον ΑΔΜΗΕ να δημιουργήσει άμεσα μηχανισμό καθημερινής παρακολούθησης της ηλεκτρικής αγοράς  και να ενημερώνει σχετικά το Ρυθμιστή. Τις ημέρες αυτές μάλιστα, εκτιμάται ότι η παρακολούθηση αυτή θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ και πιθανόν να χρειαστεί η ΡΑΕ να λάβει προσωρινά μέτρα ομαλοποίησης της αγοράς. Τη δυνατότητα να ενημερώνουν εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων τη ΡΑΕ για προβλήματα που προβλέπουν ότι θα υπάρξουν ή που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν, θα έχουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών περιλαμβανομένων.  

Ταυτόχρονα η ΡΑΕ καλεί με επιστολή της, τόσο τον ΑΔΜΗΕ όσο και τον ΛΑΓΗΕ να παρουσιάσουν εντός τριμήνου αναλυτική μελέτη επιπτώσεων με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα δημιουργηθούν μετά την πλήρη κατάργηση του CostRecovery.

Πέραν αυτών, ωστόσο, η ΡΑΕ προχωρά σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της αγοράς. Συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου, μαζί με την κατάργηση του ΜΑΜΚ ξεκινά δημόσια διαβούλευση επί εναλλακτικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί για αλλαγές, τροποποιήσεις στο ΜΑΜΚ ή για εναλλακτικούς μηχανισμούς. Σε λίγες ημέρες επίσης η ΡΑΕ θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος των ΑΔΙ τα οποία, ως γνωστόν, με τη σημερινή τους μορφή, σταματούν στις 30 Σεπτεμβρίου.Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, από τις διαβουλεύσεις αυτές είναι πιθανόν να προκύψει ένα νέο "πακέτο" συνδυαζόμενων μέτρων στήριξης των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφοδοσίας και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Ανισορροπίες

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διατυπωθεί από φορείς της αγοράς και κυρίως από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς,απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες με την κατάργηση του ΜΑΜΚ δημιουργείται έλλειμμα αποζημίωσης για μονάδες που είναι απαραίτητες στο σύστημα για λόγους ευστάθειας κλπ. Όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένες πηγές της αγοράς,  με την κατάργηση του ΜΑΜΚ οι ιδιωτικές μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου.  Έχουν μεταβλητό κόστος 70 ευρώ και η ΟΤΣ είναι στα επίπεδα των 55 ευρώ. Και εάν μέχρι σήμερα ο συνδυασμός ΑΔΙ και ΜΑΜΚ επέτρεπε στις ιδιωτικές μονάδες – ελλείψει πραγματικής αγοράς – να μένουν «διασωληνωμένες», η κατάργηση του ΜΑΜΚ θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ανισορροπίες και προβλήματα στην αγορά: τις ώρες που θα χρειάζεται να λειτουργούν οι μονάδες αερίου, προκειμένου να μπορούν να ανακτήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα τα κόστη τους, θα πρέπει να δίνουν προσφορές στο… Θεό ή αλλιώς στα 150 ευρώ, προκειμένου να μην έχουν ζημιές.

Αυτό όμως θα είχε ως συνέπεια να υπάρξει τεράστια μεταβλητότητα της τιμής, με άμεσες συνέπειες και για τους προμηθευτές και συνολικά όλη την αλυσίδα της αγοράς, μέχρι και τους εισαγωγείς.

Πρόταση ΑΔΜΗΕ

Ο προβληματισμός αυτός έκανε τη ΡΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα να μεταθέσει την απόφασή της για τη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας από τον ΑΔΜΗΕ και από το ΛΑΓΗΕ να διατυπώσουν τις απόψεις τους, για το κρίσιμο ερώτημα εάν δημιουργείται πρόβλημα στην ευστάθεια του συστήματος.

Ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του, ζήτησε την παράταση της εφαρμογής του Cost Recovery τουλάχιστον μέχρις ότου βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις που θα διασφαλίζουν την επαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος. Στην πρόταση αυτή, η οποία δεν έγινε αποδεκτή, μέτρησε και το γεγονός ότι έχουν ήδη εξαγγελθεί από πλευράς των συνδικάτων της ΔΕΗ, ενόψει του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ, δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]