Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ

Το «μίνι λίφτινγκ» στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν φάνηκε να καθησυχάζει ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετέθεσαν για την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους και από χθες οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι συνεδριάζουν για να δρομολογήσουν τις περαιτέρω αντιδράσεις.

Κατ' αρχήν συγκαλούν συνεδριάσεις οι φορείς της αυτοδιοίκησης σε όλους του Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένες οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, οι Δήμοι Κοζάνης, Αμυνταίου, Εορδαίας (Πτολεμαΐδα), Φλώρινας και Εδεσσας, καθώς επανειλημμένα έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». «Υπάρχει τρόπος να οργανωθούν κάποια πράγματα. Θα πρέπει όλοι μαζί να προβούμε σε μία κίνηση ώστε να νεκρώσει η Δυτική Μακεδονία, ο ενεργειακός άξονας της χώρας», δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. «Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μόνον τους εργαζόμενους,καθώς σχετίζεται με τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αφορά όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία», πρόσθεσε. Την αντίθεσή της στο εγχείρημα έχει εκφράσει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ 

Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις που είχε λάβει τον περασμένο Μάρτιο -με την παλαιά του σύνθεση- για την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, όποτε ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ας σημειωθεί ότι τα σωματεία έχουν προειδοποιήσει για «σβήσιμο μονάδων, διακοπή λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών και λιγντιτωρυχείων τόσο στη Βόρειο όσο και στη Νότιο Ελλάδα» κ.λ.π. Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ αναμένεται να συνεδριάσουν για να λάβουν ανάλογες αποφάσεις, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη συνέχιση των απεργιών σε περίπτωση που τα δικαστήρια κηρύξουν καταχρηστικές τις πρώτες απεργίες. Το νομοσχέδιο, που προβλέπει τη μεταβίβαση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 2 Ιουλίου.

Καταλυτικό ρόλο, πάντως, στη στάση που θα τηρήσουν τα συνδικάτα θα παίξει το πώς θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο οι δεσμεύσεις για τη διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία. Οι διαβεβαιώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πείσει τους συνδικαλιστές, που περιμένουν να δουν την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Από την άλλη πλευρά, πολλοί επισημαίνουν ότι όσο πιο πολλά «προαπαιτούμενα»θέτει το Δημόσιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί αγοραστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βιβλία της ΔΕΗ το υπόμεταβίβαση 30% των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης αποτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ. Αρκετές από τις υπό πώληση μονάδες θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον για να παραμείνουν λειτουργικές. Για παράδειγμα στις λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ θα πρέπει να κατασκευαστεί μονάδα αποθείωσης, επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ,διαφορετικά οι δύο μονάδες από το 2018 δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Τα εργοστάσια είναι παλαιά και ρυπογόνα. Χωρίς τη μονάδα αποθείωσης δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυστηρότερες απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νόρμας για τα αιωρούμενα σωματίδια, το οξείδιο του θείου κ.λ.π., που τίθεται σε ισχύ το 2016.Δίχως εκσυγχρονισμό θα μπορούν να λειτουργήσουν για 17.500 ώρες στη διάρκεια των δύο επομένων ετών και μετά θα πρέπει να κλείσουν.

[ΠΗΓΗ:Ημερησία]