Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2004 - 2006 > ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΣΜΩΝ ΣΕ ΨΥΚΙΚΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ

Συχνά συμβαίνουν ζημιές σε προιόντα που αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους Ψυγείων λόγω μετάδοσης οσμών μεταξύ διαφόρων τροφίμων. Οι ζημιές αυτές συνήθως έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Οι οσμές σε ψυκτικούς θαλάμους οφείλονται σε πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι ουσίες αυτές μεταφέρονται είτε με ρεύματα αέρος είτε με διάχυση από τη πηγή τους προς άλλα τρόφιμα, τα οποία καθόλου, λίγο ή πολύ τις απορροφούν. Έτσι, για παράδειγμα τυρί ή παγωτό μπορεί να αρχίσουν να έχουν γεύση ψαριού ή πατάτας.

Τρόφιμα που είναι γνωστά σαν «πηγές» οσμών (πτητικών οργανικών ενώσεων) περιλαμβάνουν : φρέσκες πατάτες, κρεμμύδια, τυριά, πορτοκάλια, μήλα, μούρα, αχλάδια, λάχανα, σπόροι καφέ, μπακαλιάρος (υγράλατος), ρέγγες, τουρσιά, καπνιστά κρέατα, σκόρδο, λουκάνικα, γαρίδες, φράουλες, τόνος. Τρόφιμα που είναι γνωστά για την ευαισθησία τους σε απορρόφηση οσμών από άλλα τρόφιμα είναι : καρρότα, τυριά, παγωτό, καρύδια, ξηρά φρούτα, κρέατα, βούτυρο, προτηγανισμένες πατάτες, πιπεριές, μαργαρίνη, ακτινίδια, διάφορα ζαμπόν και παγοκύβοι.

Η αντιμετώπιση της μετάδοσης των οσμών μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους :

1.  Εξαερισμός (φρέσκος αέρας)
2.  Κατάλληλη συσκευασία (αδιαπέρατη από τις πτητικές οργανικές ενώσεις  αλλά κατάλληλες για το προιόν)
3.  Ενεργός άνθρακας
4.  Οζονισμός

Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις οσμές στις αποθήκες τροφίμων στη Βιβλιοθήκη μας, ενότητα Νομοθεσία, Οδηγός Υγιεινής ΕΦΕΤ, Οσμές στις αποθήκες τροφίμων