Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΜΚ. ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως τις τελευταίες ημέρες στην ενεργειακή αγορά, ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους θα καταργηθεί όπως προβλέπεται και στο κείμενο του ενεργειακού μνημονίου από 1ης Ιουλίου. Αυτό τονίζουν κατηγορηματικά πηγές του ΥΠΕΚΑ, στις οποίες τέθηκε το θέμα που φαίνεται ότι προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα στις τάξεις των συμμετεχόντων στην αγορά.

Επομένως με βάση την επίσημη διαβεβαίωση που δίνεται αρμοδίως από το ΥΠΕΚΑ οι μέχρι σήμερα αποφάσεις ισχύουν στο ακέραιο και όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου στις 30 Ιουνίου καταργείται εντελώς ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ).

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν και εγείρονται θέματα κυρίως από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών και όχι μόνο, αφού το πρόβλημα που δημιουργείται αναγνωρίζεται και από τους θεσμικούς φορείς της αγοράς. Ποιο είναι αυτό;

Το πώς θα αποζημιώνεται μια μονάδα που δεν έχει ενταχθεί στον ΗΕΠ αλλά καλείται υποχρεωτικά εκ των υστέρων από το Διαχειριστή να λειτουργήσει για κάποια ώρα, για λόγους ευστάθειας του συστήματος, επάρκειας ρεύματος κ.λπ.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη πρόταση για δημιουργία κάποιου νέου εναλλακτικού μηχανισμού που να δίνει απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα. Και σύμφωνα με πληροφορίες τ υπάρχει έντονος προβληματισμός σε όλους τους εμπλεκόμενους ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ και του Ρυθμιστή.

Τι θα γίνει εάν καταργηθεί εντελώς ο ΜΑΜΚ χωρίς να υπάρξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο; Πηγές των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών λένε τα εξής:

·         Εάν καταργηθεί εντελώς ο ΜΑΜΚ, οι ιδιωτικές μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου.  Έχουν μεταβλητό κόστος 70 ευρώ και η ΟΤΣ είναι στα επίπεδα των 55 ευρώ.

·         Σήμερα,με τα ΑΔΙ μπορούσαν να μένουν «διασωληνωμένοι» ενώ για τις ώρες που έμπαιναν στο σύστημα ανακτούσαν το κόστος τους μέσω ΜΑΜΚ

·         Το μόνο που μπορούν να κάνουν, μετά την κατάργηση, είναι να δίνουν  πολύ υψηλές προσφορές στον ΗΕΠ (π.χ. 150 ευρώ) και συνεπώς, όταν καλούνται από το διαχειριστή, έστω και για δύο ώρες να μπουν στο σύστημα, (επειδή τεχνικά είναι υποχρεωμένοι να μένουν αναμμένοι περί τις 10 ώρες) να τους προκύπτει ένας μέσος όρος που να μην έχουν ζημιές.

Τι θα προκύψει στην αγορά από μια τέτοια λειτουργία;Μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή της ΟΤΣ και τεράστια ανισορροπία. Κανένας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με βάση κάποιες λογικές προβλέψεις. Δηλαδή από μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζεται όλη η αλυσίδα της αγοράς, μεταξύ των οποίων και οι προμηθευτές αλλά και οι εισαγωγείς.

«Όλη η αγορά θα αναστατωθεί και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο,αφού ο ΜΑΜΚ στο σύνολο δεν είναι πάνω από 10 εκατ. το χρόνο εκ των οποίων 6 – 7 εκατ. τα παίρνουν οι μονάδες της ΔΕΗ» αναφέρουν πηγές της αγοράς που επισημαίνουν επιπρόσθετα ότι δεν έχει γίνει κάποια μελέτη για την αποτίμηση των επιπτώσεων,  όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση του  Ιουλίου του 2013(με την οποία αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των μηχανισμών υποστήριξης). Θα έπρεπε πρώτα να γίνει, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και μετά να καταργηθεί ο ΜΑΜΚ καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, εάν συνιστά άμεση ή έμμεση παράταση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, βρίσκει αντίθετη τη βιομηχανία. Ήδη οι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία άμεση ή έμμεση παράταση στον ΜΑΜΚ και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μια τέτοια εξέλιξη. 

[ΠΗΓΗ:http://energypress.gr/]