Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Σκοπός του άρθρου είναι να υπενθυμίσουμε  τις θέσεις της ΡΑΕ  τον Νοέμβρη του 2012  αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να την συγκρίνουμε με την πρόταση που έχει υποβάλει σήμερα και η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη βιομηχανία.

Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους αναγνώστες του άρθρου. Ας απαντήσει η ΡΑΕ εάν κρίνει απαραίτητο γιατί άλλαξε τις θέσεις της  και εάν δεν υπήρχαν οι τεχνικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή των αρχικών προτάσεων γιατί αυτή η σπουδή;

ΡΑΕ, Νοέμβρης 2012

“Υιοθέτηση του μοντέλου της Γαλλικής ενεργειακής αγοράς (ΝΟME )……..,

“O τρόπος δημοπράτησης της παραγωγής αυτής θα γίνεται με προθεσμιακά συμβόλαια (forward contracts). Θα προωθηθούν συμβόλαια που θα αφορούν διαφορετικές ζώνες κατανάλωσης και θα έχουν διαφορετικό χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης”.

“Η βασική πρόταση της ΡΑΕ έγκειται στη διάθεση προθεσμιακών προϊόντων (forward contracts) μέσω πλειοδοτικών δημοπρασιών ή/και διαγωνισμών με ρυθμιζόμενο εύρος τιμών, που προέρχονται από ένα «καλάθι»λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.”

“Τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μέρος μόνο της συνολικής ισχύος/ενέργειας των καταναλωτών που εξυπηρετούνται από αυτά, περίπου για το 65%. Η υπόλοιπη ενέργεια θα πρέπει να προέρχεται από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από τηspot αγορά, ή από διμερή συμβόλαια με μονάδες ΦΑ. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μεταβάλλεται (να αυξάνει) για τα off peak προθεσμιακά προϊόντα, ή για προϊόντα που απευθύνονται σε μεγάλους καταναλωτές, φθάνοντας, στις περιπτώσεις αυτές,μέχρι και το 85-90%.”

ΡΑΕ, Μάιος 2014

Ενδεχόμενη ανάγκη για καθορισμό των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ έχει καταργηθεί η ρύθμιση των τιμολογίων προμήθειας της ΔΕΗ, συνεχίζουν να υφίστανται μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά λιανικής, χωρίς πραγματικές δυνατότητες ισοδύναμης διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών για κοινώς αποδεκτά τιμολόγια.”

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι κάποιος μεγάλος παίκτης έβαλε κόκκινη γραμμή και θα γίνουν πλειοδοτικές δημοπρασίες.

“Χαρακτηριστικά του προτεινόμενου ρυθμιστικού πλαισίου: Το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο αφορά τη διαχείριση κόστους για την κάλυψη φορτίου βάσης (baseload) των καταναλωτών.”

Οι προμηθευτές οι οποίοι θα αποκτούν προθεσμιακά προϊόντα αναμένεται;;;;;;;;; να μετακυλύουν το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη χρήση τους στους εγχώριους πελάτες λιανικής κατ΄ αναλογία της κατανάλωσής τους και της κατηγορίας που ανήκουν, όπως αυτή προσδιορίζεται από τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά τους.”

“Συμβατικό πλαίσιο μεταξύ πωλητών, αγοραστών και Λειτουργού της Αγοράς: Το συμβατικό πλαίσιο της προτεινόμενης προθεσμιακής αγοράς θα είναι ρυθμιζόμενο και συμπληρωματικό του συμβατικού πλαισίου της προ-ημερήσιας αγοράς (Κώδικας Συναλλαγών ΗΕΠ).

Συμπέρασμα

Οι διμερείς συμβάσεις στη προηγούμενη πρόταση αντικαταστάθηκαν με το υποχρεωτικό pool, που στη πράξη σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει επιπλέον όλες τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Το προϊόν  που περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση και αναφερόταν στις βιομηχανίες και ήταν φορτίο στη ζώνη ελαχίστου έγινε  φορτίο βάσης, ενώ συγχρόνως απαγορεύεται η πώληση της περίσσειας  ενέργειας που προκύπτει λόγω της υποχρέωσης προμήθειας φορτίου βάσης.

Ερώτηση προς τη ΡΑΕ

Γιατί συνεχίζει ο ΕΦΚ του φυσικού αερίου της παραγωγής από φυσικό αέριο να  μην περιλαμβάνεται στις προσφορές των αντίστοιχων μονάδων;

[ΠΗΓΗ Αντώνης Κοντολέων,ι  μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας]