Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Χωρίς… όπλα,στην κριτική που γίνεται εκ μέρους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους, έχει αφήσει το ΥΠΕΚΑ η Κομισιόν. Ειδικά μάλιστα σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο έχει στερήσει τη δυνατότητα στις κυβερνητικές δυνάμεις να προπαγανδίσουν τις σχετικές δράσεις ενίσχυσης του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.

Ο λόγος είναι ότι η Κομισιόν,ένα περίπου μήνα μετά την υποβολή από το ΥΠΕΚΑ των προγραμμάτων για την διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση,των δύο βασικών μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, δεν έχει ακόμα δώσει το πράσινο φως για την υλοποίησή τους.

Οι περίφημες συμβάσεις διακοψιμότητας που θα συνάπτουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με το διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού, θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις μειωμένες τιμές ως αντάλλαγμα στην απελευθέρωση φορτίων όταν το σύστημα έχει ανάγκη. Οι συμβάσεις αυτού του τύπου ισχύουν στις περισσότερες κοινοτικές χώρες, ωστόσο η σχετική άδεια δίνεται μετά από λεπτομερειακό έλεγχο της Επιτροπής, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μέσω του μέτρου αυτού να δίνονται κρατικές επιδοτήσεις.

Όσον αφορά τον μηχανισμό αντιστάθμισης ισχύος, προβλέπεται από ευρωπαϊκή Οδηγία και δίνει τα δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιστρέψουν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με τη μορφή ενίσχυσης ποσοστό μέχρι και 80% του κόστους που καταβάλλουν για CO2.

 δύο αρχικά σχέδια της Ελλάδας προς την Ε.Ε. τόσο για τη διακοψιμότητα όσο και για την αντιστάθμιση απορρίφθηκαν με τον χαρακτηρισμό της κρατικής ενίσχυσης. Έχουν υποβληθεί νέα που έλαβαν υπόψη τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναμένεται η έγκρισή τους από την Ε.Ε. Εάν υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να μεσολαβήσει νέα παρέμβαση από την ελληνική πλευρά για την επίσπευση των διαδικασιών.

 Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι ανεφάρμοστο παραμένει προς ώρας και το μέτρο της διανομής 50 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΔΕΠΑ στη χρήση του 2013 στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Έχουν υπάρξει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το μέτρο συναντά την αντίδραση της Κομισιόν,καθώς πολύ εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρατική επιδότηση,λόγω του υψηλού ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (65%).

 Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο EnergyPress ότι δεν υπάρχει κανένα βέτο και ότι το μέτρο πρέπει να παρουσιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εκληφθεί ως κρατική ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση, οι βιομηχανίες έχουν ήδη κάποια ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους σε ποσοστό περίπου 10% από τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την Gazprom κατά 15%, η οποία μεταβιβάστηκε από τη ΔΕΠΑ στο σύνολο των πελατών της. Η ενεργοβόρος βιομηχανία μέσης τάσης επωφελήθηκε επίσης από την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) με αυτό της υψηλής τάσης. 

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]