Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΕ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η Ε.Ε. – ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Στην ΕΕ και συγκεκριμένα στο καθεστώς που θα ισχύσει για τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές ενισχύσεις έως το 2020, εναποθέτει τις ελπίδες της η ενεργοβόρα βιομηχανία για μείωση του ενεργειακού κόστους και κυρίως των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για ΑΠΕ, ΥΚΩ κλπ, που επιβαρύνουν την τιμή της κιλοβατώρας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια (Guidelines onState aid for environmental protection and energy 2014-2020). Αυτές περιλαμβάνουν διατάξεις οι οποίες ορίζουν τις βιομηχανίες στις οποίες θα μπαίνει πλαφόν στις χρεώσεις για στήριξη των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ στην Ελλάδα), αλλά και τη μεθοδολογία βάσει της οποία θα προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες χρεώσεις.

Για τη μεθοδολογία λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός της ηλεκτρενεργειακής έντασης της κάθε βιομηχανίας, το ποσοστό προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή των προϊόντων κλπ.

Το σημαντικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται πλέον ότι στη βιομηχανία θα πρέπει να ισχύουν ανώτατα όρια (caps) σε κατηγορίες ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι τα caps θα γίνει δυνατό να ισχύσουν και για τις χρεώσεις δικτύου οι οποίες επίσης είναι ρυθμιζόμενες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσες φορές το θέμα έφερναν για συζήτηση οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στο επιτελείο της τρόικας, η μόνιμη επωδός των τροικανών ήταν ότι οι περιορισμοί στις χρεώσεις αυτές συνιστούν παράνομη κρατική επιδότηση.

Η στροφή της Επιτροπής στα θέματα αυτά, είναι άμεσα συνδεμένη με τις πολιτικές που προωθεί για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προκειμένου να ανακτήσει μερίδια στο ακαθάριστο προϊόν της ΕΕ και στις εξαγωγές. Σημαντική ευθύνη για τις απώλειες της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ακριβές τιμές της ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) που ισχύουν στα κράτη μέλη, έναντι των ανταγωνιστικών οικονομιών και κυρίως των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά στο εγχώριο μέτωπο, δηλαδή την εφαρμογή των μέτρων που είχαν εξαγγείλει οι αρμόδιοι υπουργοί, για μεν την επιστροφή στους καταναλωτές, μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ, τα οποία υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, όλα δείχνουν ότι αυτό δύσκολα θα γίνει δυνατό να ισχύσει, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρατική επιδότηση, λόγω του υψηλού ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας(65%).

Όσο για τις συμβάσεις διακοψιμότητας που θα συνάπτουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με το διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr ολοκληρώθηκε η σύνταξη του φακέλου με τις τεχνικές και νομικές παραμέτρους των συμβάσεων και αυτός έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Εδώ να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτού του τύπου ισχύουν στις περισσότερες κοινοτικές χώρες.

Ωστόσο η σχετική άδεια δίνεται μετά από λεπτομερειακό έλεγχο της Επιτροπής, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μέσω του μέτρου αυτού να δίνονται κρατικές επιδοτήσεις.

[ΠΗΓΗ:euro2day.gr]