Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόσφατα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων εκ μέρους των κρατών μελών προς επενδύσεις αφορώσες την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο αυτό εξόχως σημαντικό κανονιστικό πλαίσιο έχει τη μορφή Κατευθυντηρίων Γραμμών, οι οποίες βοηθούν τα κράτη μέλη να γνωρίζουν τα κριτήρια που θα χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θα καλείται να αξιολογήσει και να δώσει την απαραίτητη έγκρισή της για έκαστο μέτρο κρατικής παρέμβασης στους εν λόγω τομείς πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή.

Οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές ετέθησαν σε εφαρμογή την 1η Απριλίου 2014 και θα διέπουν κάθε μέτρο που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εφεξής. Αντικαθιστούν τις προηγούμενες ΚΓ (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, C 82/01-04-2008) και προβλέπουν ουσιώδεις διαφορές ενώ παράλληλα εισάγουν και νέες διατάξεις, αντανακλώντας την εμπειρία της Επιτροπής και την αυξημένη ανάπτυξη και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τα προηγούμενα έτη.

Βασική συλλογιστική που διέπει το σύνολο των νέων Κατευθυντηρίων Γραμμών είναι η αντίληψη ότι οι στόχοι της ΕΕ για το 2020 σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον θα πρέπει να επιδιωχθούν με όρους που προσιδιάζουν στην ελεύθερη αγορά με παράλληλη αποφυγή μη απολύτως απαραίτητων κρατικών παρεμβάσεων ώστε να προκαλείται το ελάχιστο αναγκαίο πρόσθετο κόστος στους φορολογούμενους, σε αντίθεση με ό,τι ενίοτε συνέβαινε έως τώρα. Στο πλαίσιο αυτό οι βασικότεροι άξονες του νέου κειμένου προβλέπουν τα εξής:

Σταδιακή εισαγωγή μηχανισμών προσανατολισμένων στους όρους της αγοράς. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές προβλέπουν τη σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτωνfeed-in tariffs με συστήματα feed-in premium. Όπως είναι αυτονόητο, η νομιμότητα των μηχανισμών που είναι ήδη σε εφαρμογή βάσει του προισχύσαντος νομικού πλαισίου δεν επηρεάζεται.

Προώθηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ενεργειακό κόστος που επωμίζονται ορισμένοι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας,οι οποίοι είναι εντάσεως ενέργειας και οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό, προβλέπουν τη δυνατότητα κρατικών παρεμβάσεων οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνσή τους.

Ενισχύσεις μέσω μηχανισμών διασφάλισης ισχύος. Μία νέα πρόβλεψη των Κατευθυντηρίων Γραμμών είναι ότι επιτρέπουν την παροχή ενίσχυσης που δίνεται με σκοπό την παροχή κινήτρων εγκατάστασης νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και διατήρησης των υπαρχουσών.Η ενίσχυση αυτών των μηχανισμών δικαιολογείται καθώς εξυπηρετεί την ασφάλεια προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ηλεκτρική ενέργεια (security of supply).

Από τα παραπάνω προκύπτει και επισημαίνεται εν κατακλείδι εκ νέου η ιδιαίτερη σημασία των εν λόγω ΚΓ για σύνολο επιμέρους τομέων της ενεργειακής αγοράς. Το νέο αυτό πλαίσιο θα επηρεάσει συνεπώς καίρια και την εγχώρια ενεργειακή αγορά ενόψει των μειζόνων αναδιαμορφώσεών της το προσεχές χρονικό διάστημα.

 

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]