Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

Έμμεσες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν για τους οικιακούς καταναλωτές οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τη χρήση των δικτύων Συστήματος και Διανομής, αλλά και του επιμερισμού του κόστους Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Η τελευταία αυτή απόφαση αναμένεται να επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις οι οποίες επωφελήθηκαν από τις αποφάσεις για τις χρεώσεις των δικτύων με σημαντικές μειώσεις, που πλέον κινδυνεύουν να εξανεμιστούν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κόστος των ΥΚΩ, που στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά στην ηλεκτροδότηση της Κρήτης και των μη διασυνδεδεμένων νησιών και συμπεριλαμβάνει επίσης το αγροτικό τιμολόγιο και τις επιδοτούμενες καταναλώσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), το 2013 είναι πάνω από 900 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 680 εκατ. ευρώ το 2012. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 32% περίπου, η οποία οφείλεται τόσο στην αύξηση των δαπανών καυσίμου (μαζούτ και ντίζελ) για την ηλεκτροδότηση των νησιών όσο και στην κατακόρυφη αύξηση του ΚΟΤ ως αποτέλεσμα της διεύρυνσής του σε μεγαλύτερες ομάδες καταναλωτών και των μέτρων για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης, που ελήφθησαν λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Ετσι, το κόστος του ΚΟΤ από περίπου 10 εκατ. ευρώ το 2012 εκτινάχθηκε στα 80 εκατ. ευρώ το 2013.

Το κόστος των ΥΚΩ, με βάση τη νομοθεσία επιβαρύνει αρχικά τη ΔΕΗ και εκ των υστέρων αυτό επιμερίζεται στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και επιστρέφεται στη ΔΕΗ ως αντάλλαγμα μέσω ειδικής χρέωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιμερισμός γινόταν βάσει νόμου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), έπειτα όμως από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ (για τις ΥΚΩ του 2012), ο προσδιορισμός του απαιτούμενου ετήσιου εσόδου για τις ΥΚΩ του 2013, αλλά και ο επιμερισμός του, θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση.Αυτή, με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο για να ισχύσουν οι νέες χρεώσεις από τον Ιούλιο.

Ενόψει του σχεδίου που καταρτίζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου για να επισημάνει ότι η εκτίναξη του κόστους των ΥΚΩ σε πάνω από 900 εκατ. ευρώ προμηνύει σημαντική αύξηση του τέλους ΥΚΩ για τη βιομηχανία, την οποία –όπως και οποιαδήποτε αύξηση– δεν μπορεί να αντέξει. Η ΕΒΙΚΕΝ ζητάει υιοθέτηση του αυστριακού μοντέλου που εφαρμόστηκε για τον επιμερισμό του τέλους ΑΠΕ,μειώνοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης τάσης και για τον επιμερισμό του κόστους των ΥΚΩ. Ζητάει επίσης ενιαίο πλαφόν για τις επιβαρύνσεις από τέλος ΑΠΕ και ΥΚΩ ανά βιομηχανικό όμιλο στη χώρα,προκειμένου να συγκρατηθεί η ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στην τελική τιμή του βιομηχανικού ρεύματος. Υιοθέτηση του αιτήματος της ΕΒΙΚΕΝ, πάντως, θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερες των αναμενομένων αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, αφού η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί, με βάση και το Μνημόνιο, πλήρως για τις υπηρεσίες ΥΚΩ που παρέχει στους πελάτες της. Ηδη με απόφαση της ΡΑΕ οι οικιακοί καταναλωτές από τον Ioύλιο θα πληρώνουν αυξημένες χρεώσεις για τα δίκτυα σε ποσοστό 0,5%-0,8%. Σήμερα οι χρεώσεις ΥΚΩ για τους οικιακούς καταναλωτές κλιμακώνονται από τα 6,99 ευρώ η μεγαβατώρα για τις χαμηλές καταναλώσεις, στα 15,70 ευρώ η μεγαβατώρα για τις μεσαίες, στα 39,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις υψηλές και στα 44,88 ευρώ η μεγαβατώρα για τις πολύ υψηλές (άνω των 3.001 το τετράμηνο).

[ΠΗΓΗ:Καθημερινή]