Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΠΟΥ ΣΚΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ως ισχυρή πίεση προς την κυβέρνηση να προωθήσει την εφαρμογή των μέτρων που η ίδια εξήγγειλε για τη μείωση του ενεργειακού κόστους,ερμηνεύονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μετά τη συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου για τη βιομηχανία την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αντιλαμβάνονται ότι παρέρχεται πολύτιμος χρόνος χωρίς να γίνονται ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι από όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, το μόνο που ισχύει είναι το ύψος των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία, η απόδοση του οποίου είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ετησίως. Από εκεί και πέρα, η επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ στους καταναλωτές, ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων, έχει«σκαλώσει», ενώ θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Όσο για τις συμβάσεις διακοψιμότητας από τις οποίες η βιομηχανία προσδοκά συνολικές μειώσεις περίπου 780 εκατομμυρίων το χρόνο,σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκρίνεται διαγωνιστική διαδικασία με κατάθεση προσφορών, όπως δηλαδή προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το μέτρο. Έτσι εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ το θέμα συζητείται ήδη πάνω ένα χρόνο.

Για το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, η βιομηχανία προσάπτει στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ,μεγάλες καθυστερήσεις στην προετοιμασία, καθώς εφαρμόζεται ευρέως στην ΕΕ.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας από την αρχή του χρόνου εφαρμόζεται σε επτά κοινοτικές χώρες, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες και έλαβαν τη σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα για την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ από το σύνολο των 150 εκατομμυρίων που έχει επιτύχει για το 2013, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή, ενώ το θέμα εξετάζεται σε συνεργασία με το Υπ.Οικονομικών. Ως δικαιολογία προβάλλεται το ότι υπάρχει κίνδυνος η επιστροφή να χαρακτηριστεί ως κρατική επιδότηση και να καταλήξει σε παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ένας σχεδιασμός που προτάθηκε στην κυβέρνηση, από τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χάρη Σαχίνη, προέβλεπε η επιστροφή να γίνει μέσω ισόποσης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Για να εφαρμοστεί ωστόσο αυτό, θα έπρεπε πρώτα το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει το μέρισμά του από τα κέρδη της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια να μειώσει τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, ώστε να μην εμφανιστεί ότι χάνει έσοδα.

Από την πλευρά της βιομηχανίας αντιτείνουν πάντως ότι η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να προβαίνει σε εκπτώσεις προς τους πελάτες της με την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων, όπως κάθε άλλη εμπορική εταιρεία. Επιπλέον να σημειωθεί εδώ, ότι από την προοπτική επιστροφής μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ, εξαιρούνται οι ηλεκτροπαραγωγοί, καθώς το 2013 ίσχυε ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους. Με το μηχανισμό αυτό ο οποίος βαίνει προς κατάργηση, οι ηλεκτροπαραγωγοί αποζημιώνονται από το σύστημα για το σύνολο του κόστους αγοράς φυσικού αερίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων στη βιομηχανία από 10%-25% κατά περίπτωση, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην απόφαση για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει συμφωνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

[ΠΗΓΗ: Euro2day]