Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν και μάλιστα με σαφές χρονοδιάγραμμα, ως πακέτο για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Ωστόσο πέραν των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν με την τρόικα, η οποία για συγκεκριμένες ρυθμίσεις ζήτησε διευκρινίσεις ή ακόμη και τροποποιήσεις, τουλάχιστον δύο μέτρα, για τα οποία δεν υπήρξαν προβλήματα, εμφανίζουν καθυστερήσεις και παρατηρείται μια«δυσπραγία» που δεν συνάδει με τη βούληση που έχει δείξει η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο για να προχωρήσει το πακέτο και να δοθεί σημαντική ανάσα στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.


Πιο συγκεκριμένα, ενώ το υπουργείο ΠΕΚΑ είχε δεσμευτεί ότι θα αποστείλει στην Κομισιόν τον ελληνικό φάκελο για το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων,ο φάκελος αυτός ακόμη δεν έχει παραδοθεί στην Επιτροπή, ούτως ώστε να αξιολογηθεί και να δοθεί το πράσινο φως. Το μέτρο –το οποίο είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο και δε τέθηκε θέμα αμφισβήτησής του από την τρόικα– προβλέπει την αποζημίωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών από το επιπλέον κόστος που προκαλείται εξαιτίας του συστήματος εμπορίας ρύπων που ισχύει στην Ευρώπη. Αν και η αντιστάθμιση είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, ωστόσο το κάθε κράτος- μέλος επιλέγει το ίδιο το μηχανισμό και τη χρηματοδότησή του, που πρέπει να τεθεί υπόψη των Βρυξελλών προς έγκριση. Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και αρκετούς μήνες. Υπό την έννοια αυτή η χρονοτριβή από την ελληνική πλευρά είναι σημαντική.

Το δεύτερο μέτρο του οποίου η τύχη αγνοείται είναι η επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους καταναλωτές, άρα και στη βιομηχανία. Το ΥΠΕΚΑ είχε αρχικά προτείνει να υπάρξει έκτακτη διανομή κερδών στους μετόχους και στη συνέχεια τα χρήματα να δοθούν υπό μορφή έκτακτης μείωσης στην ενεργειακή φορολογία. Βεβαίως ο τελευταίος λόγος για τη μορφή και τη μέθοδο της επιστροφής των κερδών ανήκει στο Οικονομικών. Μέσα σε αυτό το... «πινγκ – πονγκ» μεταξύ των υπουργείων,φαίνεται ότι έχει χαθεί και η ρύθμιση, για την οποία η κυβέρνηση φέρεται να είχε εξασφαλίσει εγκαίρως το πράσινο φως από την τρόικα, που συμφώνησε ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Ένας ακόμη παράγοντας που καθυστερεί τις αποφάσεις είναι και το διοικητικό κενό στη ΔΕΠΑ, το οποίο εκτός απροόπτου αναμένεται να καλυφθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Για τα υπόλοιπα μέτρα με κορυφαία τις εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και το θέμα της διακοψιμότητας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε μετά από διαβουλεύσεις συμφωνία με την τρόικα ώστε να προχωρήσουν. Μάλιστα ήδη τις προηγούμενες ημέρες, ξεκίνησε η αποστολή προσκλητηρίων από την πλευρά της ΔΕΗ ώστε οι βιομηχανικοί πελάτες να προσέλθουν για διαπραγματεύσεις και υπογραφή των νέων μειωμένων τιμολογίων. 

[ΠΗΓΗ:capital.gr]