Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

Εκτός του «πακέτου ΔΕΗ» με τις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος έμειναν οι βιομηχανίες στη μέση τάση, ενώ η μείωση στα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών στην Υψηλή Τάση κατά 20% ως 35%φάνηκε σαν να αντισταθμίζει το μέτρο της «διακοψιμότητας», που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις «κόπηκε» για δεύτερη φορά από την τρόικα.

Το μόνο από τα μέτρα που αφορά στη μέση τάση είναι η εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ, (πρώην τέλους ΑΠΕ) με το μειωμένο τέλος που πληρώνουν οι μονάδες στην Υψηλή Τάση. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε όλους τους καταναλωτές. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος -Ενέργειας υπενθυμίζουν, ωστόσο, άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για το ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες της κατηγορίας αυτής, όπως η εξίσωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με αυτά που ισχύουν στην Υψηλή Τάση και οι εκπτώσεις στις οποίες είχε προβεί η ΔΕΗ κατόπιν διαπραγματεύσεων με εταιρείες στη μέση τάση.

Όσον αφορά στα τιμολόγια για την ενεργοβόρο βιομηχανία(Υψηλή Τάση), κύκλοι της αγοράς ανέφεραν πως η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως η μείωση να εξαλείφει πλήρως τη διαφορά σε σχέση με το κόστος ρεύματος που έχουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές.

Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου,του Δημοσίου, αποφάσισε να δοθεί έκτακτη έκπτωση 10% στις βιομηχανίες στην Υψηλη Τάση. Επιπλέον όσες επιχειρήσεις έχουν κατανάλωση άνω των 1.000 Gwhετησίως (στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και η ΛΑΡΚΟ)θα έχουν επιπλέον έκπτωση 10%. Πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις στην Υψηλή Τάση (εκτός των δύο που προαναφέρθηκαν) θα δοθεί για κατανάλωση ρεύματος τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα. Τα μέτρα θα ισχύσουν για ένα συν ένα χρόνο.

Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 65-70 εκατ. ευρώ, λίγο περισσότερο από τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί το κόστος για το μέτρο της «διακοψιμότητας». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρενέβη στη συνέλευση της ΔΕΗ, έχοντας πληροφορηθεί προηγουμένως από την τρόικα ότι δεν εγκρίνει τη «διακοψιμότητα», τη δυνατότητα δηλαδή του ΑΔΜΗΕ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση βιομηχανιών κατόπιν συμφωνίας όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος, με αντάλλαγμα έκπτωση στις τιμές του ρεύματος.

Η τρόικα είχε αντιδράσει από την πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, όταν ψηφίστηκε με νόμο το φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα ότι το ελληνικό σύστημα δεν το χρειάζεται εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρισμού λόγω της μειωμένης ζήτησης. Ταυτόχρονα, έθεσε θέμα για το ποιος πληρώνει τη διακοψιμότητα. Με τα ίδια επιχειρήματα φαίνεται ότι «παγώνει» και τώρα τη ρύθμιση , παρότι κύκλοι του υπουργείου επιμένουν ότιεξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση με την Ε.Ε.

Στελέχη βιομηχανιών υπενθυμίζουν ότι εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για την αντιστάθμιση των ρύπων, κόστους 20 εκατ. ευρώ, η οποία φαίνεται ότι θα κριθεί επίσης στις Βρυξέλλες μαζί με το πακέτο των ευρωπαϊκών μέτρων για το λεγόμενο «carbon leak», τη διαρροή άνθρακα. Πρόκειται για το φαινόμενο μετεγκατάστασης βιομηχανιών σε τρίτες χώρες ώστε τα εργοστάσια να μην επιβαρύνονται από το έξτρα κόστος των ρύπων που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζητούν ακόμα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, ενώ σχολιάζοντας τις εκπτώσεις της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι το συνολικό πακέτο μοιράζεται κατά 26,5 εκατ. ευρώ στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», κατά 16 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ και 22,5 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες βιομηχανίες. Ειδικά για τις χαλυβουργίες το μέτρο σημαίνει μείωση κόστους 8-10 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε έκπτωση 9-10 ευρώ/Mwh και μπορεί να διασφαλίσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας.

[ΠΗΓΗ: Ημερησία]