Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


Μέτρα συνολικού ύψους 150 εκατ. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας ανακοίνωσε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στα μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι συμβάσεις διακοψιμότητας με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και η εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ σε μέση και υψηλή τάση.

Τα μέτρα

Στο πακέτο των ανακοινωθέντων μέτρων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Διακοψιμότητα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

-Την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

-Την διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας

-Tην άμεση μετακύληση της έκπτωσης που θα προκύψει από τηνGazprom με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών και με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013

-Την διατήρηση για 2 χρόνια των βιομηχανιών που επιλέγονται ως πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης

- Eπίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να διατεθεί το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ποσού που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αιθαλομίχλη.Συνολικά είχαν υπολογιστεί 40 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν διατεθεί λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.

- Έχει γίνει προετοιμασία και έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για την εφαρμογή από την Ελλάδα προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται από το σύστημα εμπορίας  ρύπου στις βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός Ε.Ε που δεν εφαρμόζουν το ΣΕΔΕ. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15-20 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική υπουργική απόφαση.

- Την κατάργηση από τον Σεπτέμβριο των ΑΔΙ και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (προσωρινά μεταβατικά μέτρα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Έναρξη των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ επίσης από τον Σεπτέμβριο για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική και ηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.

Επιπλέον μέτρα για το ενεργειακό θέμα της βιομηχανίας αναμένεται να αποφασιστούν αύριο στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί η βιομηχανία με περίπου 30 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με κονδύλια από το πρόγραμμα καταπολέμησης της αιθαλομίχλης τα οποία παραμένουν αδιάθετα.

Αποφεύγεται η διαιτησία με την Gazprom

Σε ερωτήσεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τηνGazprom για την τιμή του ρωσικού αερίου, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατάληξη και μάλλον αποφεύγεται η προσφυγή στη διαιτησία.

Προϊδέασε ότι η τιμή, η οποία θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα κινείται μεν στα επίπεδα του μέσου όρου της ηπειρωτικής Ευρώπης, ο οποίος ωστόσο -όπως επεσήμανε- είναι στα επίπεδα των 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα.Δηλαδή υπολογίζει ως μέσο όρο μόνο την ηπειρωτική Ευρώπη, χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία όπου οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλότερα.

Οι μειώσεις θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία θα έχουν αναδρομική ισχύ από Ιούνιο 2013 (οπότε ξεκίνησε η συμφωνία) και θα επιστραφούν τα σχετικά ποσά.  

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]