Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της βιομηχανίας εν αναμονή των ανακοινώσεων του ΥΠΕΚΑ -πιθανότατα σήμερα- για τη μείωση του ενεργειακού της κόστους,και πολλοί φοβούνται ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι βιομηχανίες, προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές είναι μια έκπτωση στο ρεύμα από 30% ως 50%,ανάλογα με την περίπτωση, έναντι του σημερινού τους τιμολογίου, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Με βάση τα όσα έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, οι ανακοινώσεις θα αφορούν τρία βασικά μέτρα:

1.  Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κάθε φορά που ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ θα ζητά περικοπή φορτίων (συμβάσεις διακοψιμότητας).


2.  Περιορισμό στα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ,και μετακύλιση της όποιας έκπτωσης προκύψει στις βιομηχανίες.

3.  Και λύση στο πρόβλημα αρκετών βιομηχανιών που λόγω μείωσης της κατανάλωσής τους απώλεσαν το δικαίωμα να προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ (η ετήσια κατανάλωσή τους έπεσε κάτω από τις 100.000 MWh, και επομένως έπαψαν να είναι επιλέγοντες πελάτες), επομένως πρέπει πλέον να κάνουν νέες συμβάσεις με τις ΕΠΑ, οι οποίες πωλούν το αέριο ακριβότερα.

«Καλά, αλλά λίγα»

«Καλά, αλλά λίγα», είναι η απάντηση στελέχους μεγάλης ενεργοβόρου βιομηχανίας της υψηλής τάσης, που εξηγεί ότι μόνο με μέτρα μείωσης του τιμολογίου της ΔΕΗ, μείωσης των φόρων σε ηλεκτρισμό-αέριο,και αντιστάθμισης των ρύπων, μπορεί η επιχείρηση  να ξενακερδίσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.

Η βιομηχανία αυτή δουλεύει μόνο τα βράδια και πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα προς 60 ευρώ περίπου τη μεγαβατώρα (ή 46 ευρώ το καθαρό ποσό για ρεύμα αν αφαιρέσουμε φόρους και τέλη), έναντι 30 ευρώ των Ιταλών ανταγωνιστών της.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία επομένως ζητάει μια μείωση από τη ΔΕΗ στο τιμολόγιό της κατά 13 ευρώ, που μαζί με 5 ευρώ όφελος από την αντιστάθμιση,και 9 ευρώ από τη διακοψιμότητα, θα διαμορφώσουν μια συνολική έκπτωση 27 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το τελικό της τιμολόγιο στο ρεύμα θα έπεφτε από τα 60 ευρώ σήμερα, στα 33 ευρώ η μεγαβατώρα,και θα γινόταν ξανά ευθέως ανταγωνιστική με τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς,και τους Γάλλους που αποσπούν συνεχώς μερίδια στον συγκεκριμένο κλάδο.

Αντίστοιχα, μια μη μεταλλουργική επιχείρηση της μέσης τάσης, με εργοστάσιο στην Αττική και θυγατρικές στα Βαλκάνια, πληρώνει σήμερα για ρεύμα, μετά από τη μικρή έκπτωση που της έκανε πρόσφατα η ΔΕΗ,94 ευρώ η μεγαβατώρα. Αντίθετα με την παραπάνω βιομηχανία,το εργοστάσιο αυτό έχει σταθερό προφίλ, δουλεύει δηλαδή 24 ώρες την ημέρα επί 365 ημέρες το χρόνο.

Προκειμένου να πάψει να είναι ζημιογόνο, και να ξαναγίνει ανταγωνιστικό, όπως πριν το 2009, χρειάζεται το τιμολόγιό του να πέσει στα 65 ευρώ, όσο πληρώνει μια ομοειδής επιχείρηση στη Γερμανία.

Τόσο η μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όσο και το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους αγοράς των ρύπων,παρότι εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και είναι συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο, απουσιάζουν από τα όσα έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες το ΥΠΕΚΑ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βιομηχανία κρατά μικρό καλάθι σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις,αφού τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί μεν να είναι θετικά, δεν λύνουν ωστόσο το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]