Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > Μ. ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, αποφασίζει να εφαρμόσει το ΥΠΕΚΑ,σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επιδιώκοντας αργοπορημένα να αποτρέψει το κλείσιμο βιομηχανιών. Την ίδια στιγμή, όμως, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα το κλείσιμο ακόμη μιας μονάδας.

H εφαρμογή των συμβάσεων αυτού του τύπου, προσφέρει στις βιομηχανίες, και ιδιαίτερα στις πλέον ενεργοβόρες, ευκαιρίες για μείωση της τελικής τιμής της κιλοβατώρας, καθώς θα περικόπτουν φορτία τις ώρες μεγάλης ζήτησης, με αποτέλεσμα το σύστημα να λειτουργεί πιο οικονομικά.

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας παρότι νομοθετήθηκαν, δεν εφαρμόζονταν λόγω ενστάσεων που είχε η τρόικα. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην εφαρμογή τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι αρμόδια για την τελική έγκριση, προκειμένου να μην χαθεί και άλλος χρόνος, σε μια στιγμή που ενεργοβόρες βιομηχανίες διακόπτουν τη λειτουργία τους η μία μετά την άλλη.

Παρά το ότι η εφαρμογή των συμβάσεων αυτών θεωρούνταν μέτρο απαραίτητο για την επιβίωση της ενεργοβόρας βιομηχανίας, η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του, σε συνδυασμό με την τρέχουσα συγκυρία, φαίνεται ότι δεν αρκεί πλέον για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ενεργοβόρα βιομηχανία η οποία βαίνει επιδεινούμενη. Μετά τη Χαλυβουργική που έθεσε σε διαθεσιμότητα 200 άτομα την περασμένη εβδομάδα, σειρά έχουν ακόμη δύο βιομηχανίες.

Η πρώτη αφορά το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο (όμιλος Μάνεση), η διοίκηση του οποίου κάλεσε για σήμερα το μεσημέρι το σωματείο να συζητήσει την «πιθανή εκδοχή της άμεσης μαζικής απώλειας των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου», επικαλούμενη το υψηλό ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Μετάλλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ακολουθεί και μία δεύτερη, μη μεταλλουργική ενεργοβόρα βιομηχανία, που αναμένεται να ανακοινώσει αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της απασχόλησης την 1η Μαρτίου.

Η επιδείνωση της κατάστασης στο κόστος ενέργειας έχει να κάνει κατ΄ αρχήν με την παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα άνοδο στις τιμές των ρύπων. Τα δικαιώματα από τα επίπεδα των 3 ευρώ τελούν υπό διαπραγμάτευση πλέον στα χρηματιστήρια σε τιμές πάνω από τα 6 ευρώ, αυξάνοντας έτσι και το κόστος ενέργειας.

Με τα δεδομένα αυτά και από τη στιγμή που η ενέργεια(ηλεκτρικό, φυσικό αέριο) έχει επιβαρυνθεί με υψηλούς ειδικούς φόρους, η βιομηχανία θεωρεί πλέον απαραίτητη τη λήψη συνολικών μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και όχι μεμονωμένων αποσπασματικών αμφίβολης αποτελεσματικότητας στην παρούσα συγκυρία.

Δηλαδή συμβάσεις διακοψιμότητας για την ηλεκτρική ενέργεια, μηχανισμών αντιστάθμισης για την επιβάρυνση που προκαλούν οι τιμές των ρύπων, οι οποίοι είναι αποδεκτοί από την ΕΕ και εφαρμόζονται σε άλλα κράτη,όπως και μείωση της φορολόγησης στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο.

[ΠΗΓΗ:Euro2day]