Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2012 > ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΕΤΕΙ Η ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία εισήγαγε προσωρινές απαγορεύσεις σε έναν αριθμό γερμανικών εργοστασίων κρέατος και προειδοποιεί για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ζωικών προϊόντων από τη χώρα, εαν δεν διευθετηθούν επειγόντως οι ανησυχίες της σχετικά με τα κτηνιατρικά και υγειονομικά πρότυπα που πληρούν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznadzor, κ. Σεργκέι Ντάνκβερτ, συνεχίζεται η επισήμανση περιπτώσεων «χρησιμοποίησης πρώτων υλών από τρίτες χώρες σε έτοιμα προϊόντα κρέατος, τα οποία οι παραγωγοί της ΕΕ στέλνουν στη Ρωσία, καθώς και πρώτων υλών από ευρωπαϊκές εταιρείες, που δεν έχουν πιστοποιηθεί για προμήθεια στην Τελωνιακή Ένωση».
Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν επανειλημμένα ανακαλύψει σε ευρωπαϊκά προϊόντα, κρέας πουλερικών από την Ταϊλάνδη. Υπάρχουν και περιπτώσεις με τέτοια συστατικά στοιχεία έτοιμων προϊόντων από χώρες, όπως το Πακιστάν, το Ιράν και η Κίνα.
Η Rosselkhoznadzor έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομόλογούς της να διευκρινίσουν η λίστα των προμηθευτών στη Ρωσία και να αποκλείσουν από αυτήν όσους παραβιάζουν τους ισχύοντες κανόνες. Ωστόσο, οι ατελείωτες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ρώσων και των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αποβαίνουν άκαρπες, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.
Την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες διεξήχθησαν νέες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της Rosselkhoznadzor και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και για το εμπόριο. «Δυστυχώς, και πάλι δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών για κάτι το συγκεκριμένο¨, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού οργανισμού.
Στη Ρωσία ακόμα είναι νωπό στη μνήμη το «σκάνδαλο της διοξίνης» του περασμένου έτους. Τότε η Μόσχα είχε απαγορεύσει την εισαγωγή κρέατος από τη Γερμανία, μολυσμένου με διοξίνη. Μετά Γερμανία διοξίνη εντοπίστηκε σε προϊόντα από το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Απαγόρευση κατά καιρούς επιβαλλόταν στα επικίνδυνα αλιευτικά προϊόντα από τη Νορβηγία και τα κράτη της Βαλτικής.[ Πηγή: ECSLA, GLOBAL MEAT NEWS]