Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2012 > ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Την ιδια ώρα κατά την οποία στη χώρα μας το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να καταστήσει σαφή τα περί διάθεσης προϊόντων στην αγορά με περασμένη χρονολογία διατηρησιμότητας, επικαλούμενο διάταξη η οποία  ισχύει περισσότερα από 20 χρόνια (άρθρο 31 παρ.6 των παλαιών Αγορανομικών Διατάξεων), με μόνη προσθήκη στους νέους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ την υποχρέωση του πωλητή να πωλεί αυτά τα προϊόντα όχι στις ίδιες, όπως συνέβαινε, αλλά σε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα, πρωτεύον θέμα συζήτησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων είναι ο περιορισμός των απωλειών και αποβλήτων τροφίμων στη Μέση Ανατολή, με θέσπιση μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων. Το έδαφος και το νερό στη περιοχή της Μέσης Ανατολής θέτουν σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής τροφίμων για τη σίτιση του πληθυσμού στην περιοχή, που αναμένεται να αυξηθεί από 380 σε 520 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Κάθε χρόνο περί τα 15% των οπωροκηπευτικών και όσπριων και περισσότερο από 30% των ευπαθών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ψάρια απορρίπτονται.

          Κύριοι λόγοι για την απόρριψη τροφίμων είναι η έλλειψη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και η περιορισμένη ψυχρή αποθήκευση. Όσον αφορά στα προϊόντα ζωικης προέλευσης οι απώλειες κατά το χειρισμό, την αποθήκευση, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη διανομή και την κατανάλωση είναι σημαντικά υψηλότερες από τις απώλειες κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Μεταξύ 25 και 50%,οι απώλειες σε ψάρια και θαλασσινά είναι οι υψηλότερες που σημειώνονται από οποιαδήποτε προϊόντα ζωικής προέλευσης, με περισσότερο από δύο τρίτα των ζημιών να προκαλούνται κατά την επεξεργασία, τη συσκευασία και τη διανομή. Μεγάλο μέρος του προβλήματος προέρχεται από τον περιορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων χονδρικής/λιανικής πώλησης και σούπερ μαρκετ για την παροχή κατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης και πώλησης για προϊόντα τροφίμων. Οι αγορές χονδρικής και λιανικής στην περιοχή συχνά είναι μικρές, γεμάτες κόσμο, ανθυγιεινές και χωρίς εξοπλισμό ψύξης. Ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη των ασφαλτοστρωμένων δρόμων κατάλληλων για μεγάλα οχήματα, που συνδέουν περιοχές παραγωγής με τα λιμάνια ή τα κέντρα των πόλεων, καθώς και η έλλειψη ενέργειας και υδάτινων υποδομών.

          Οι συστάσεις για επίλυση, επικεντρώνονται στην αύξηση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε εγκαταστάσεις και υποδομές, καθώς και στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων.[ΠΗΓΗ: FAO]